Omakotitalkkarit siirtyivät lumitöihin

Omakotitalkkari
Jukka Nieminen antaa paukkupakkasessa Sunnuntaipalstoille pyöräilleelle omakotitalkkari Jarkko Monoselle lisää maksukuitteja asiakkaille vietäväksi. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Ei varmaan yllätä, että niin Koillis-Helsingin Omakotiyhdistyksen kuin Malmin Seudun Omakotiyhdistyksen pestaamien omakotitalkkarien työaika on mennyt viime päivät pitkälti lumitöissä. Helsinkiin satoi viime viikon tiistain ja keskiviikon aikana niin tiivis lumimatto, että lumitöitä on riittänyt niin paljon kuin ehtii tehdä.

Lunta tuli niin paljon, että polkupyörällä työmatkat Malmin seudulla kulkeva omakotitalkkari, pohjoishaagalainen Jarkko Mononen ei päässyt pyöräteiden nietoksissa eteen eikä taakse. Niinpä hän pääsi kolaamaan lunta vasta torstaina, kun kaupunki oli saanut pyörätiet auki.

Torstaina pyöräilijältä vaadittiin jo todellista karpaasin luonnetta, sillä pakkasmittari hipoi miinus kahtakymmentä. Jarkko Mononen pukeutui lämpimästi ja polki ensi töikseen Paloheinään, jossa asuu yksi malmilaisyhdistykseen kuuluva avuntarvitsija.

– Tein siellä kaksi tuntia lumitöitä. Pihalle piti saada tehtyä myös kulkuväylä halkojen luo, Mononen kertoo Malmin Sunnuntaipalstojen Auertiellä.

Malmille hän polki Paloheinästä hakemaan maksukuitteja. Ne hänelle antaa omakotiyhdistyksen hallituksen jäsen Jukka Nieminen, joka koordinoi Malmin seudun omakotitalkkaritoimintaa.

– Apua pyytävät ovat tyypillisesti reilusti yli 70-vuotiaita, joilla eivät omat voimat enää riitä pihan kunnossapitoon. Talvella esimerkiksi aura-auton tekemä aurausvalli tonttiliittymän kohdalle on monelle vanhukselle mahdoton urakka, Nieminen kertoo.

Aurausvallin tekoa kritisoi myös Koillis-Helsingin Omakotiyhdistyksen hallituksen rahastonhoitaja, omakotitalkkaritoiminnasta vastaava Kalevi Ahlgren. Onneksi Suutarilan ja Puistolan ympäristössä vaikuttavalla yhdistyksellä on omakotitalkkareina kaksi reipasta omakotitalkkaria, Saeed Ghumman ja Anna Hakkarainen.

– Jos koko piha on siivottava lumesta, ehdin päivässä hoitamaan niitä kaksi, laskee puistolalainen Saeed Ghumman.

Hän on ollut samassa työpaikassa aiemminkin. Välissä oli työttömyysjakso. 56-vuotias kertoo, että työhaluja on, mutta työmarkkinoilla ei ole sijaa hänen ikäisilleen. Hän ei ole saanut vastausta edes autokuskin työpaikkahakemuksiinsa.

Ahlgren vinkkaa, että alueella olisi omakotitalkkarin paikka vapaana. Omakotitalkkariksi käy työtä pelkäämätön työtön työnhakija, joka on valmis tekemään vaihtelevaa kotityötä pientaloalueilla. Työntekijän kannalta huono puoli on, että pesti kestää enintään vuoden ja palkka ei ole suuren suuri. 5-6 tunnin työpäivistä kertyy hakijan tilanteesta riippuen noin 1 500 euron kuukaudessa.

– Minä tykkään työskennellä ulkona ja olen ollut tässä työssä aiemminkin. Tosin nyt on ollut niin paljon lunta, että olkapäässä tuntuu, Saeed Ghumman juttelee.

Omakotitalkkari on yhteiskunnalle kannattava malli, sillä talkkarin avun turvin moni iäkkäämpi ihminen voi jatkaa omassa kodissaan asumista, eikä siirry huomattavasti kalliimmaksi tulevan kunnallisen avun piiriin. Talkkarin tuntihinta on vain 10 euroa ja se on asukkaalle kotitalousvähennyskelpoinen.

– Uudet avuntarvitsijat sovitetaan johonkin rakoon, ketään ei käännytetä. Meillä Jarkko sopii asukkaiden kanssa, että koska heidän luokseen mennään, Jukka Nieminen kertoo.

Juuri nyt omakotitalkkaria kysytään paljon. Mutta kun lumihommat ovat ohi, on Malmin seudun talkkarin kalenterissa väljempää. Tällä hetkellä kodeissa ei tehdä sisätöitä kuten siivousta koronatilanteen takia. Jos joku jäsen tarvitsee talkkaria, yhdistysten nettisivuilta löytyy puhelinnumerot ja lisätietoa toiminnasta.

– Nyt korona-aikana talkkari on käynyt poikkeuksellisesti yhdelle asiakkaalle kaupassa. Ostokset tuodaan ovelle. Normaalisti kaupassa ei käydä, sillä käteistä rahaa ei käsitellä.

Kaupungin kotihoito voi olla pienituloiselle kallista ja hankalasti saatavilla, jolloin talkkarin apu on tuiki tärkeää.

– Tyypillinen uusi asiakas aloittaa puhelun niin, että näin netissä tai lehdessä teistä jutun. Olen 83-vuotias ja jouduin jalkaleikkaukseen, enkä pysty liikkumaan, tarvitsen apua, Nieminen kuvailee.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliLunta riittää
Seuraava artikkeliOsuuspankin palvelut Malmilta keskustaan