Lunta riittää

Viime viikon lumentulo ja sen päälle iskeneet pakkaset saivat ihmiset eristäytymään entistä enemmän sisälle. He, joiden oli lumipyryissä töihin lähdettävä, saivat kokea aikamoisia haasteita. Lastenvaunuja työntävillä oli todellinen urakka saada ne kulkemaan paikoitellen parikymmentäsenttisten hankien alla olevilla jalkakäytävillä. Eikä kaikilla kaduilla ollut jalkakäytäviä lainkaan, kun aurat työnsivät ajoratojen lumet alkuun juuri jalkakäytäville. Kulkua hankaloittavien aurauskinosten ja näkymiä estävien lumikasojen aiheuttamia vaaranpaikkoja ehti nähdä monta kertaa muutaman päivän aikana. Aurauskalustolla on riittänyt töitä enemmän kuin tarpeeksi. Vähitellen ne jalkakäytävätkin löytyivät ja kulkeminen helpottui.

Taloyhtiöissä lumityöt herättävät helposti närää. Monella taloyhtiöllä ei huoltoyrityksen kanssa tehtyyn sopimukseen sisälly säästösyistä lumien puhdistus kovinkaan pikaisella aikataululla. Niinpä väki talloo kinoksissa ja autopaikan haltijat saavat itse tehdä lumityöt, elleivät sitten vain tunge ajoneuvoaan kinoksen keskelle. Lumi kulkeutuu rappukäytäviin ja ulko-ovien väliin jättäen ne auki.

Lumesta koetaan myös iloa. Pulkat, luistimet ja sukset ovat käyneet kaupaksi ennätysvilkkaasti. Pulkkamäkiä on laskettu innolla ja latuja tehty omatoimisestikin. Malmin lentokenttää kiertävää latua ovat jo kymmenet, elleivät sadat hiihtäjät ehtineet kiertää. Sinne kun pääsee monesta kohdasta, useamman kaupunginosan alueelta.

Lumitouhut ovat siitä mukavia, että ne sopivat kaikenikäisille. Pulkkamäkeen, luistelemaan ja hiihtämään voivat lähteä kaikenikäiset. Ellei välineitä ole, niitä voi yrittää lainata muutamista kirjastoista. Pakkasten helpottaessa ja lumen muuttuessa märemmäksi, on myös mahdollisuus väsäillä lumilyhtyjä ja lumiukkoja pihoille tai vaikka puistoihin perheen yhteisenä harrastuksena. Tänä vuonna järjestämme jälleen lehdessämme lumiukkokisan, joten siinäkin on syytä komean tai veikeän lumiukon tekoon.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliNopeusvalvontakameroita nousee koilliseenkin
Seuraava artikkeliOmakotitalkkarit siirtyivät lumitöihin