Jazz`n Jam käynnistyy Reiska Laineen johdolla

Reiska-Laine-Quintet-
Reiska Laine Quintet eli rumpali unelmajoukkueineen.

Malmitalon kevätkausi käynnistyy Jazz`n Jam -sarjalla, jossa ensimmäisenä lavan valtaa legendaarinen rumpali Reiska Laine suomijazzin tähtinimistä koostuvan kvintettinsä kera.

Laine on yli 50-vuotisen uransa aikana soittanut useissa kokoonpanoissa ympäri maailmaa, mutta omaa yhtyettä hänellä ei varsinaisesti ole koskaan aiemmin ollut. Nyt hän on vihdoin koonnut haaveidensa bändin, johon kuuluvat ihannekomppipari, kosketinsoittaja Seppo Kantonen ja kontrabasisti Ulf Krokfors sekä saksofonistilegendat Eero ”Koippa” Koivistoinen ja Juhani ”Junnu” Aaltonen.

Huomionarvoista on, että Reiska Laine Quintetin jokainen jäsen on saanut Suomen Jazzliiton jakaman Yrjö-palkinnon. Laineen tavoin muidenkin yhtyeen muusikon vaiheisiin tiivistyy iso siivu suomalaisen modernin jazzin parasta menneisyyttä ja myös levytettyä historiaa. Sitä on Laineen kanssa yhteenlaskettuna noin 160 vuotta.

Kvintetin ohjelmistossa saattaa olla joitakin sävellyksiä varhaisilta vuosilta, mutta myös uudempia Koivistoisen ja Kantosen sävellyksiä.

Laineen vaatimuksesta yhtye esittää ainakin kaksi John Coltranen levyttämää kappaletta. Coltrane on Laineen idoli, viisitoistavuotias Laine kuuli Coltranea Kulttuuritalolla jo marraskuussa 1961 ja konsertin myötä Reiskan ammatinvalinta oli selvä. Ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jazz.

Malmitalolla kuultava kokoonpano on Laineen omien sanojen mukaan oikea ”Dream Team”. Eero Koivistoinen soittaa tenorisaksofonia, Juhani Aaltonen tenorisaksofonia ja huilua, Seppo Kantonen pianoa, Ulf Krokfors, kontrabassoa ja mestari itse on rummuissa.

Teija Loponen

Reiska Laine Quintet esiintyy Malmitalolla tiistaina 19.1. klo 19, elleivät koronarajoitukset sitä estä. Liput ovat jo myynnissä, 12/7 e.

Edellinen artikkeliPihlajamäen ostari nytkähtää taas eteenpäin
Seuraava artikkeliPäättäjien Palsta: Heimo Laaksonen ja Kauko Koskinen