Lautakunta äänesti Pyynikin nurin

Pyynikki
Helsingin kuntapäättäjät ovat linjanneet, että päiväkoteja siirretään kaupungin omiin tiloihin, vaikka yksityisillä markkinoilla voi Pyynikin tavoin olla huomattavasti edullisempia vuokria. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Pihlajistossa oleva päiväkoti Pyynikki suljetaan ensi vuoden kesäkuussa. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan viikon takainen päätös oli pettymys monille perheille, jotka toivoivat Pyynikin säilyttämistä.

Lautakunnan jäsen Petra Malin (vas) esitti, ettei hyvää ja toimivaa päiväkotia lakkautettaisi epävarman väestöennusteen takia. Varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallaksen esityksen mukaan Latokartanon alueen 1-6-vuotiaiden lapsiluku putoaa 390:lla vuoteen 2025 mennessä.

Pyynikki-esitys jäi kolme viikkoa aiemmin pöydälle. Sen jälkeen kaupunkiympäristön toimialassa on laskettu kustannuksia Pyynikin keittiö- ja ilmanvaihtoremontille, mikä oli väestöennusteiden ohessa uusin syy lopettaa päiväkoti. Remonttifirmoja luulisi löytyvän jonoksi, sillä urakan on laskettu maksavan 220 000 euroa. Työn on laskettu nostavan 423 neliömetrin kokoisen Pyynikin vuokraa 62 000 eurosta 89 600 euroon.

Nousu on prosentuaalisesti kova, mutta uudellakin alle 18 euron neliövuokralla summa olisi jäänyt vielä kauas rakenteilla olevan päiväkoti Louhikon yli 30 euron vuokrasta, jonne Pyynikin lapset ja kuusi työntekijää siirtyvät.

Pyynikkiläiset hävisivät äänestyksessä 3-7. Malinin lisäksi Pyynikin säilyttämisen puolella olivat Pia Kopra (ps) ja Vesa Korkkula (vas). Pyynikin lakkauttamista kannattivat Ted Apter (kok), Markku Hannula (vihr), Martina Harms-Aalto (r), Dani Niskanen (kok), Hannu Oskala (vihr), Matias Pajula (kok) ja Pia Pakarinen (kok). Tyhjän äänen jättivät Fatim Diarra (vihr), Abdirahim Husu Hussein (sd) ja Ville Jalovaara (sd).

Päivä lautakunnan kokouksen jälkeen kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen päätti muodostaa uuden varhaiskasvatusyksikkö Louhikko-Marmorin. Louhikon ja Marmorin yksikköjen yhdistäminen astuu voimaan 1.1.2021.

Vuoden loppuun toimivaan varhaiskasvatusyksikkö Marmoriin kuuluvat pihlajamäkeläiset päiväkoti Marmori Marmoritiellä ja ryhmä Rapakivi Rapakiventiellä.

Päiväkoti Louhikko on muuttamassa Salpausseläntien väistötilasta Kiilletielle valmistuviin pysyviin tiloihin. Jos varhaiskasvatuspuolen ilmoittamat luvut pitävät paikkansa, jää Kiilletien uuteen 132 lapsen päiväkotiin vielä yli 20 tyhjää paikkaa, sillä päiväkoti Louhikossa ja Pyynikissä käy nyt yhteensä noin 110 lasta.

Louhikkoon voi tulla enemmänkin tyhjää tilaa, sillä kaikki Pyynikin 34 lasta eivät ole siirtymässä Kiilletielle. Osa perheistä on suunnitellut hakevansa paikkoja muista päiväkodeista, jonne liikkuminen kotoa ja töistä on helpompaa. Se vain ei ole ihan yksinkertaista, sillä päiväkotipaikkoja on tällä hetkellä monin paikoin hankala saada itselle toimivien kulkuyhteyksien varrelta. Pyynikin lasten vanhemmille on luvattu, että he saavat käyttää ohituskaistaa, jos he haluavat lapsensa muihin Latokartanon alueen päiväkoteihin.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliHyvää Joulua!
Seuraava artikkeliHoitopaikkoja tarvitaan lisää Pihlajamäkeen, Suutarilaan, Puistolaan ja Pukinmäkeen