Pukinmäen Sirkuskoulu mukana: Monikulttuurinen teatteri tulee valloittamaan

Youssef Asad Alkhatib ja Anne Arrenius.
Arabialaisen kissan rooleissa nähdään Youssef Asad Alkhatib ja Anne Arrenius. Kuva Eeva Savolainen

Global Art Stories tuottaa monikulttuurisia ja monitaiteisia teatteriesityksiä. Arabialainen kissa –teos yhdistelee teatteria ja sirkusta sekä tuo tuulahduksen Arabian kulttuurista. Hankkeessa on mukana Pukinmäen Sirkuskoulun oppilaita.

Arabialainen kissa naurattaa, opettaa ja saa pohtimaan monikielisyyden tärkeyttä kulttuurin kentällä.  Esitys perustuu tunisialaiseen kansansatuun, jossa on kyse oikeudenmukaisuudesta ja luonnon kunnioittamisesta. Nälkäinen kissa varastaa, ja joutuu hyvittämään virheensä.

Koko perheelle sopiva esitys on suunnattu eri kulttuureista kiinnostuneille. Mira Kivilän dramatisoimassa ja ohjaamassa esityksessä nähdään rooleissa Youssef Asad Alkhatib ja Anne Arrenius, jotka tuovat tarinan eloon upealla tavalla. Monitaiteellinen elämys sisältää musiikkia, teatteria ja sirkustaidetta yhteistyössä Helsingin monipuolisimman taidekoulun, Pukinmäen sirkuskoulun oppilaiden kanssa.

Erityisen näytelmästä tekee se, että näyttämökielenä on arabia ja suomi ilman tulkkausta. Taiteellisesta työskentelystä vastaavan Kivilän tavoite on luoda monitaiteellista teatteria, jossa yhdistyy saumattomasti kaksi eri kieltä ja kulttuuria.

Kolmivuotisen kehittämishankkeen tavoite on edistää ja vahvistaa monikulttuurisuuden vuoropuhelua, kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja kehittää monimuotoisuutta kulttuurin kentällä. Keväällä 2021 nähdään esityksiä albanian, venäjän ja somalin kielillä. Ne perustuvat vähemmistökielisiin kansansatuihin, joissa nähdään omaa kulttuuriaan edustava näyttelijä.

Tavoitteena on vastata monikielisen kulttuurin tarpeeseen ja tarjota teatteria, jota voi ymmärtää niin suomen- kuin vähemmistökielen puhuja. Arabialainen kissa tuo suomen ja arabian yhteen tavalla, joka on ymmärrettävää, opettavaista ja riemastuttavaa. 

Projekti huipentuu keväällä Koillis-Helsingissä Global Stories Festival -kulttuuritapahtumaan, jonka tuotannosta vastaa Anne Arrenius. Tapanilalaisen satuasiantuntija Sirpa Kivilaakson sanoin monikielinen esitys luo uutta yhteistä kulttuuria.

-Se on juuri sitä, mitä Helsinki monimuotoisuudessaan tarvitsee, lisää monikulttuurista ja -kielistä näkyvyyttä kulttuurin kentällä.

Eeva Savolainen

Tuotanto: Global Art Stories/Instagram; esitys on tilattavissa.

Edellinen artikkeliKun itsenäinen Suomi täytti 40 vuotta Wanhassa Puistolassa
Seuraava artikkeliPuistolan jalkapallokasvatin maali sykähdytti Skotlannissa