Valoa kohden

Tulevana sunnuntaina vietetään ensimmäistä adventtisunnuntaita. Tänä vuonna ei ensimmäiseen adventtiin liittyvää Hoosianna-hymniä lauletaankin kirkkojen pihoilla. Vuodesta toiseen suosittujen kauneimpien joululauluiltojen kanssa käynee samoin, todennäköisesti niitäkään ei lauleta kirkoissa sisällä. Ensimmäisestä adventista onkin sitten enää vain muutamia viikkoja jouluun, joka sijoittuu tänä vuonna lähestulkoon normaaliin viikonloppuun. Ylimääräisiä vapaapäiviä ei siis juurikaan ole tiedossa. Joulukalenterien luukkuja pääsee availemaan vasta tiistaina 1.12., ellei ole hankkinut partiolaisten aitoa adventtikalenteria, jonka ensimmäinen luukku odottaa avausta jo 29.11.

Yhtä lailla kuin joulu, myös talvipäivänseisaus on varsin odotettu ajankohta. Tai ei ehkä nimenomaan talvipäivänseisauspäivä 21.12., joka on vuoden lyhin ja siten pimein päivä. Silloin päivän pituus meillä Helsingissä on vain viisi tuntia 49 minuuttia ja neljä sekuntia. Mutta jo heti seuraava päivänä alamme kulkea valoa kohden, päivänvalon osuus pitenee joka päivä muutamalla sekunnilla. Sitten voikin jo alkaa odotella pääsiäistä ja kevättä. Kenties silloin koronakin on takanapäin ja elämä palailemassa tavallisiin uomiinsa.

Koko joulukuu poikkeaa tänä vuonna melkoisesti edellisistä. Joulumyyjäiset, joulukonsertit ja monet muutkin joulutapahtumat on jouduttu peruuttamaan. Mosan elävä adventtikalenteri toteutuu, mutta siellä ollaan tarkkoina suusuojien käyttämisestä ja turvavälien säilymisestä. Tapahtumien tuottajilla on nyt melkoinen työ keksiä turvallisia tapoja toteuttaa asioita. Tietokoneen välityksellä järjestettäviin verkkotapahtumiin osallistuminen ei ihan kaikilta suju ja sosiaalista yhteydenpitoa kaivataan kovasti. Siihen oman kortensa kantaa kekoon seurakunta, jonka työntekijät sekä värvättävät vapaaehtoiset ryhtyvät joulukuussa soittamaan Koillisen asukkaille kyselläkseen, mitä kuuluu. Samaa voisivat kaikki harrastaa omien sukulaistensa ja tuttujensa kanssa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliTanssielämyksiä sosiaalisella etäisyydellä
Seuraava artikkeliKoillis-Helsingistä verkkoilta