Suuntimopuiston uudistila tulee seisomaan teräskengillä

Suuntimopuisto
Puistoalueelle tulee nousemaan erikoisrakenteinen monitoimirakennus. Kuva Pipsa Lahdenperä

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala haluaa vauhdittaa Suuntimopuiston rakentamisen aloittamista. Puistolan junaradan itäpuolen viher- ja puistoalueelle aiotaan tehdä viiden vuoden väliaikaisluvalla paviljonki, johon asettuvat Maatullin ala-aste ja päiväkoti Minttu. Ne palaavat takaisin Tapulikaupunkiin arviolta 2024, jolloin niille pitäisi olla uudet tilat.

Kaupunkiympäristön toimiala haluaa Suuntimopuiston urakan liikkeelle mahdollisimman pian ja jo ennen rakennusluvan lainvoimaisuutta. Koulu ja päiväkoti ovat sisäilmaongelmaisia, ja edessä siintää rakentamista hidastavia haasteita. Tapulilaisvanhempien tyrmistykseksi rakentamispäätös jymähti kuitenkin pariksi viikoksi kaupunkiympäristölautakunnan pöydälle yhden jäsenen pyynnöstä viime torstaina.

Vielä vahvistamaton päätösesitys sisältää lisätietoa Suuntimopuiston muutoksista.

Rappinki- ja metallipintainen paviljonki on pääosin kolmikerroksinen. Kerrosalaltaan noin 8 500 neliömetrin kokoinen rakennus kera 1 644 neliömetrin lisärakennuksen tulee lähimmillään 30 metrin päähän lähimmästä junaraiteesta. Radalle näkyvä puoli on verhoiltu puulla, joka maalataan spektrin sävyillä.

Rakennus tullaan tekemään kaupungille ennen kokemattomalla tavalla teräskenkäelementtien päälle. Rakentamispaikassa tarvitaan melusuojausta ja maaperän vakautusta, koska rakennuspaikassa on savipatja, jota päärataa tärisyttävät junat voivat huojutella. Sitä estetään käyttämällä perustusten rakentamisessa esimerkiksi laakereita ja solukumikaistoja.

Lupahakemusta kommentoineet naapurit ovat kiinnittäneet huomiota muun muassa liikennejärjestelyihin, meluun ja paikan aitaamiseen sekä olleet huolissaan massiivisen rakentamisen ja lisäliikenteen aiheuttamasta tärinästä olemassa oleville kiinteistöille. Lähipuiston menetystä on kritisoitu vahvasti, samoin korkeamman kiinteistön tuomista matalien rakennusten viereen.

Myös Väylävirasto on kiinnittänyt huomionsa raiteiden lähelle rakentamiseen ja muistuttaa, että pitkällä tähtäimellä virasto varautuu kahteen lisäraiteeseen.

Kaupunki vastaa kommentoijille muun muassa niin, että pihasuunnitelmaa tarkennetaan vielä ja suojatiet ja bussipysäkki on tarkoitus järjestellä uudelleen, jotta jalankulku paranee. Ratamelua ja -tärinää sekä raiteiden paikallaan pysymistä tullaan seuraamaan mittauksilla. Pohjaveden pintaa ei muuteta ja luontoa pyritään säilyttämään mahdollisuuksien mukaan. Mikäli rakennus pitää sopimusajan jälkeen siirtää muualle, on hankkeessa sitouduttu ennallistamaan puisto.

Niin tuskin käy tämän kokoluokan hankkeessa, vaan kaupunki aloittanee kohta asemakaavatyön, jotta saisi muutettua puiston lailliseksi rakennusmaaksi. Puiston pidempiaikainen valtaus kun olisi vastoin maankäyttö- ja rakennuslakia.

Lisäksi kaupunki huomauttaa, että Suuntimopuistoon olisi joka tapauksessa tulossa rakentamista lähitulevaisuudessa, sillä paikka on yleiskaavan mukaan lähikeskustan aluetta.

Koulun puolelle tulee tilaa noin 700 oppilaalle ja 70 työntekijälle. Päiväkoti Minttuun mahtuu 120 lasta ja 30 työntekijää. Lisäksi kiinteistön eteläkulmaan tulee paikka kirjastolle ja nuorisotalolle. Kun koulu ja päiväkoti palaavat takaisin Tapulikaupunkiin tulee tiloihin uutta pikkuväkeä ja arviolta vuonna 2027 kohteeseen muutetaan pysyvästi, jos asemakaavatyö menee putkeen.

Hankesuunnitelman mukaan monitoimitaloprojekti nielee arvonlisäveroineen runsaat 39 miljoonaa euroa. Siitä rakentaminen vie noin 31 miljoonaa euroa. Hinta on kova, mutta silti sopii kuulostella, että onko haastavan paikan hankesummat laskettu oikein.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKoillis-Helsingistä verkkoilta
Seuraava artikkeliSatulinnan liikennesuunnitelmasta löytyi osa