Satulinnan liikennesuunnitelmasta löytyi osa

Syyskuussa opastetaulusta otetussa kuvassa näkyy selvästi pysäköintipaikat, joita ei kuitenkaan ole rakennettu. Kuva Petri Syrjänen

Tapulikaupunkilaisäiti Kaarina Pekkosen sitkeys palkittiin, kun Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön asiakaspalvelu vastasi hänelle viime keskiviikkona, että mitä kaupunki tekee lasten koulutien turvallisuuden palauttamiseksi.

Päiväkoti Satulinnaan kurvaillaan tällä hetkellä pitkin samoja kävely- ja pyöräteitä, joilla pienet koululaiset kulkevat Maatullin ala-asteelle. Pekkonen on yli vuosi sitten toivonut Krouvarinpolullekin autot estävää sulkuporttia. Hän on viestinyt asiasta kaupungin eri tahoille, joista kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katusuunnittelupuolen vastaustaktiikkana on johtoporrasta myöten ollut radiohiljaisuus.

Kaupungin asiakaspalvelusta oli kuitenkin saatu viesti läpi. Sen nappasi toimialan tiimipäällikkö Anna Tienvieri.

– Vastaamme teille heti uudelleen, kun saamme häneltä vastauksen. Viime syksyltä on liikenteen ohjaussuunnitelma, jossa asia on jo huomioitu. Ilmeisesti toteutus on kuitenkin jäänyt puolitiehen. Anna Tienvieri selvittää sitä nyt rakennuttamisen kanssa, vastasi Kaarina Pekkoselle Heli-niminen asiakaspalvelija.

Puolitien toteutuksella hän tarkoitti, että ohjaussuunnitelman mukaan alueella pitäisi olla sulkuportti sekä jo asennetulla Kimnaasipolulla että sulkua kipeästi kaipaavan Krouvarinpolun haarassa.

Asiakaspalvelussa ei ilmeisesti ollut vielä kaupungin verkkosivuilta löytyvää tietoa, että Tapulikaupunkiin on tehty tänä keväänä myös Maatullin ala-astetta ja Satulinnan ympäristöä koskeva liikennesuunnitelma. Se sisältää vuotta aiemmin tehdyn ohjaussuunnitelman. Kokonaissuunnitelmissa koulun ja päiväkodin välissä oleva epävirallinen parkkipaikka rakennetaan viralliseksi parkkipaikaksi, jota päiväkodin saattoliikenne voi käyttää.

Toukokuussa hyväksyttyjä suunnitelmia on saanut kommentoida huhtikuussa. Asia on ilmeisesti mennyt monilta ohi, koska palautteita tuli vain kaksi. Toisen esitti Tapulikaupunki-Seura. Se tiedusteli muun muassa sitä, että miksi uusi parkkialue tehdään kohtaan, jossa sitä ei asemakaavan mukaan ole. Suunnittelija vastasi, että pysyvä ratkaisu tehdään Maatullin uuden koulun rakennussuunnittelun yhteydessä.

Pirjo Pihlajamaa

Tapulikaupunki-Seura otti kantaa

-Tapulikaupunki-Seura esitti jo vuonna 2016, jolloin Tapulin leikkipuistoon laadittiin uutta puistosuunnitelmaa, että suunnitelmaan on sisällytettävä ajoyhteys leikkipuistoon sekä paikoitusalue, kertoo seuran rahastonhoitaja Petri Syrjänen.

Seura otti kantaa Maatullin itäosan puistosuunnitelmaan todeten, että on hyvä, että puistoalueen liikenne laitetaan nyt kuntoon ja käsillä oleva suunnitelma selkeyttää autojen liikkumista.

-Päiväkodin sijoittaminen leikkipuistoon tuli alueelle yllätyksenä. Työmaaliikenne oli kaoottista ja vaarallista. Puistoon suuntautuvaa liikennettä ei suunniteltu edes tuossa vaiheessa, kun puistoon sijoitettiin aiempaa enemmän toimintaa, kannanotossa todetaan.

Seura totesi, että on hyvä, että suunnitelmassa liikenne ohjataan etelästä Moisiontien kautta, kuten kuuluukin. Puiston eteläpuolelle saadaan pysäköintialue autoilevia lasten vanhempia varten. Istutukset ja maakivet sekä sulkulaitteet ohjaavat liikenteen oikeisiin paikkoihin.

Puistosuunnitelmassa jäi kuitenkin vielä epäselväksi Tapulikaupunki-Seuran mielestä seuraavat seikat: Kuinka huoltoajoneuvon peruuttaminen estetään ja miten jäteauton on tarkoitus liikkua jäteastioiden luona, sekä mikä on Maatullin ala-asteen ja päiväkoti Satulinnan väliin jäävä pysäköintialue, jota ei ole asemakaavassa. Asfalttialue oli aikoinaan koulun pihalla olleiden kahden parakin piha-alue, ei opettajien pysäköintialue.

Lisäksi Tapulikaupunki-Seura otti kielteisesti kantaa siihen, että koulun pysäköintipaikalle puhkaistaisiin ajoväylä Kimnaasipolulta nykyisten nurmikko- ja pensaskumpareiden läpi.

Lisäksi seura totesi, että Maatullinkoulun pysäköinti tulee toteuttaa asemakaavan mukaisesti koulun pohjoispuolelle, jossa se aiheuttaa vähiten haittaa jalankulkijoille.

Nyt Tapulikaupunki-Seurassa ihmetellään, miksi syyskuussa työmaalla olleeseen opastauluun merkittyjä pysäköintipaikkoja ei ole toteutettu, eikä niiden rakentamista edes aloitettu.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSuuntimopuiston uudistila tulee seisomaan teräskengillä
Seuraava artikkeliHuumeet herättivät vanhemmat