Laiton autoralli Satulinnaan jatkuu

Satulinna
Kun päiväkotiin ei ollut heti sen avauduttua virallista tietä, ottivat jotkut autoilijat tavakseen ajaa perille ja pois pitkin Kimnaasipolkua ja kuvan Krouvarinpolkua, jotka ovat kevyen liikenteen väyliä. Lukijan kuva Kaarina Pekkonen

Kahden koulupojan äiti Kaarina Pekkonen on naapuruston kanssa seurannut sydän syrjällään vaaralliseksi muuttunutta lasten koulutaivalta Maatullin ala-asteen lähellä. Autot kaasuttelevat pitkin jalka- ja pyöräteitä viereiseen päiväkoti Satulinnaan.

Tapulikaupungin poluilla autoilevat ovat kiireisiä vanhempia, jotka kuskaavat lapsiaan päiväkoti Satulinnaan pitkin kouluteinäkin toimivia kevyen liikenteen väyliä. Syntyneen tilanteen vuoksi kaupunki pisti vuosi sitten Kimnaasipolulle sulkuportin, mutta se siirsi autot viereisille Käsityöläisentielle ja Krouvarinpolulle. Kimnaasipolun päässä olevaan päiväkotiin ei johda Tapulikaupungista virallista tietä, vaan päästäkseen perille autolla pitää kiertää yli kilometrin lenkki Tapanilan rajalla olevan Moisiontien kautta.

Äiti Pekkonen on loppusyksystä lähettänyt vaaratilanteista sähköpostia Helsingin kaupunkitoimialan liikennesuunnittelijoille aina liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkosta myöten, ja toivonut myös Krouvarinpolun sulkua, mistä on olemassa suunnitelmakin. Kukaan ei ole reagoinut äidin viesteihin. Putkosta hän on yrittänyt tavoittaa myös puhelimitse, ja jättänyt hänelle soittopyynnön.

– Voisitteko ystävällisesti avata suunnitelmianne ja aikataulua ongelman ratkaisemiseksi? Pyydän myös, että toimitatte päiväkodille pikaisesti ohjeet autosaattoliikenteen kulkureitistä. Soitin päiväkodin johtajalle ja hän kertoi, ettei heille ole toimitettu pyynnöistä huolimatta minkäänlaista ohjetta saattoliikenteen järjestämiseksi vanhemmille jaettavaksi, Pekkonen kirjoittaa sähköpostissaan.

Hän on ottanut laittoman autoilun vuoksi yhteyttä myös poliisiin, josta on lupailtu poliisipartio paikalle.

– Mutta se ei tietenkään ole pidemmän päälle toimiva ratkaisu. Ja onko poliisin tehtävä muutenkaan käyttää resursseja asiaan, jonka hoitaminen kuuluu kaupungille, äiti kysyy.

Hän koki läheltä piti -tilanteen yhtenä syyskuisena perjantaina taluttaessaan koiraansa. Mutkan takaa Krouvarinpolkua kiiti Mersu, joka löi jarrut hänen kohdallaan.

– Väittäisin, että jos olisin ollut 120 cm pitkä lapsi, niin kuski ei olisi minua puskan takaa huomannut ajoissa. Näytin kuskille kädellä seis, mutta hän vain ajoi eteenpäin vaikka olin koirani kanssa etupuskurin edessä.

Pekkonen meni auton perässä päiväkodin pihaan ja soitti hätäkeskukseen, jolloin hiiltynyt kuljettaja näytti käsimerkkejä ja otti soittajasta kuvia.

– Jos alueella liikkuu yksikin tällainen täysin vastuuton kuski, niin sanoisin, että turvaavilla toimenpiteillä alkaa olla kiire, äiti painottaa.

Maatullin koulun rehtori Heli Siljama on ottanut yhteyttä Pekkoseen ja jakanut saman huolen lisääntyneistä autoista. Lisäksi Pekkonen kuuli vastikään, että kuukausien saatossa useampi naapurikin on laittanut vaaralliseksi äityneestä tilanteesta palautetta kaupungille. Keväällä yhdelle oli vastattu: sulku on tulossa ja päiväkodille on annettu ohjeet. Kummastakaan ei ole Tapulikaupungissa havaintoa.

– Itse aion nyt vuoden taistelun jälkeen vetäytyä eläkkeelle tämän asian hoitamisesta ja vanhempien opastamisesta sekä neuvoa omat lapseni jatkossa kulkemaan ainoastaan nurmikon puolella. Mutta sitten kun rysähtää, niin laitan viimeisenä tekonani kaikki nämä viestit ja pyynnöt Helsingin kaupungille jakoon isommalla jakelulistalla, äiti lupaa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliHSL luopumassa bussilinjan 611 lopettamisesta
Seuraava artikkeliLaiholan talo meni nurin tyhjillä äänillä