Päiväkoti Nuotti on jättämässä Pukinmäen huvilat

Pk Nuotti uusi
Päiväkoti Nuotin uusi ilme. Hankesuunnitelman mukaan hanke toteuttaa asukaslähtöisyyden ja osallisuuden tavoitteet. Sitä ei kerrota, että missä on voinut osallistua ja mitä mieltä asukkaat ovat olleet hankkeesta. Kuva Helsingin kaupunki

Jos päiväkoti Nuotin hankesuunnitelma pitää, hyvästelevät hoitolapset ja henkilökunta päiväkodin huvilamiljöön kesällä 2023. Korvaava tila avataan heti perään läheiselle Pieksupolulle, jonne aletaan rakentaa uutta hoitopaikkaa näillä näkymin kevättalvella 2022.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyöhanketta perustellaan vastaavista hankkeista tutuksi tulleilla syillä:

Nykyiset tilat eivät täytä tämän päivän kriteerejä ja ovat kalliin korjauksen tarpeessa. Hankesuunnitelmassa uskotaan myös, että nykytiloja yhtenäisempi päiväkotiyksikkö lisää käyttäjien yhdenvertaisuutta ja vähentää eriarvoistumista.

Nyt Nuotti toimii Erkki Melartinintien ja Jokipellontien kulmatontin neljässä rakennuksessa, joissa hoidetaan yhteensä 152 lasta. Paikat ovat tärkeä osa Pukinmäen kulttuurihistoriaa. Tiloina ovat satavuotias jugendvilla Öller ja sitä hieman nuorempi villa Björkbacken sekä kaksi vuonna 1988 tehtyä päiväkotirakennusta.

Nuotille kaavailtuun Pieksupolun uudisrakennukseen on soviteltu 210 lasta ja noin 40 työntekijää. Alle hehtaarin kokoiselle tontille on tarkoitus tehdä noin 2 000 neliömetrin pinta-alan vievä päiväkoti. Reilun kokoisesta pihasta osa jätetään luonnontilaiseksi metsiköksi ja avokallioksi ja osa rakennetaan leikkipihaksi.

Uudisrakennuksesta on tulossa betonirunkoinen tiilivuorattu talo, joka tehdään kallioon tukeutuvien porapaalujen päälle. Rakennuksen ala-, väli- ja yläpohjassa on ontelolaatat. Alapohjasta tulee tuulettuva. Katto on peltiä, jonka alakatteena on bitumikermi.

Tontille tulee seitsemän autopaikkaa ja mahdollisuus lyhyeen pysäköintiin Pieksupolun varressa. Lähimmälle bussipysäkille on noin 500 metriä.

Hankesuunnitelman mukaan uudistiloja voivat käyttää myös asukkaat ja eri toimijat, mikä huomioidaan kulkua ja lukitusta suunniteltaessa.

Rakennushanke ilman veroja nielee 9,5 miljoonaa euroa. Viime budjetissa tosin lukee 8 miljoonaa euroa. Perustelu prosentuaalisesti isolle nousulle on, että Pieksupolun rakentaminen on haastavaa. Paikka vaatii runsaasti kaivuu- ja täyttötöitä sekä paalutusta. Lisäksi rakennusmateriaalit pitää sääsuojata hyvin.

Helsingin kristillisen koulun ja Närepuiston välissä oleva luonnonläheinen rakennuspaikka on peruskallion rajaamassa notkelmassa. Samasta paikasta purettiin pari vuotta sitten heikossa hapessa ollut päiväkoti Pieksu.

Yhden uuden lapsipaikan rakentaminen maksaa kaupunkiympäristön toimialan tilakeskukselle noin 45 000 euroa. Halpaa ei tule olemaan elo uudisrakennukseen asettuvalla kasvatuksen ja koulutuksen toimialallakaan. Se maksaa tilakeskukselle kuukausivuokraa noin 55 000 euroa eli noin 261 euroa per lapsi.

Korotus tulee tuntumaan veronmaksajan lompakossa. Nuotin nykypaikoista menee nyt yhteensä runsaat 18 000 euroa kuukaudessa eli noin 118 euroa per lapsi.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliLentokentän vastustajien rivit rakoilevat valtuustossa
Seuraava artikkeliMalmilta löytyi paljon liito-oravien pesäpuita