Oma stadi

Helsinki, meidän oma stadimme, näkyy jokaiselle asukkaalle hieman erilaisena. Yksi arvostaa sen kaupunkimaista rakennetta, julkista liikennettä tai pysäköintipaikkojen riittävyyttä. Toiselle ovat tärkeitä asuinalueiden keskelle jätetyt viheralueet ja metsiköt tai hyvät pyöräreitit. Palveluista leikkipuistot ja päiväkodit ovat tärkeitä lapsiperheille, terveyspalveluiden ja lähikauppojen olemassaololla on suurempi merkitys ikääntyneemmille. Jokaisessa suurpiirissä ja kaupunginosassa tarvitaan asuntojen lisäksi erilaisia palveluita, jotta eri-ikäiset ihmiset voivat niissä viihtyä ja tulla toimeen.

Helsingin kaupungilla on ollut tapana viimeisten vuosikymmenten varrella vuorotella palveluiden suhteen niiden keskittämisessä ja alueellistamisessa. Nyt viimeinen vuosikymmen on menty vahvasti keskittämisen linjoilla. Sitä ollaan vahvistamassa edelleen muun muassa terveysasemaverkon harventamisella ja keskittämällä niitä suurempiin yksiköihin. Samoin koulu- ja päiväkotimaailmassa on jo rakennettu ja suunnitteilla isompia yksiköitä, lähemmäs tuhannen lapsen päiväkoteja sekä kouluja tai niiden yhdistelmiä. Esimerkiksi Jakomäen Sydän pitää sisällään koulun ja päiväkodin lisäksi myös nuorisotilan ja alueen yhteisöllistä toimintaa. Samantapainen yhdistelmä, mutta pienemmillä lapsimäärillä, on jo kauan ollut Suutarilan palvelukeskuksessa, jossa on lisäksi hammashoitola ja kirjasto.

OmaStadi-hankkeessa kaupunkilaiset ovat saaneet tehdä asuinalueilleen haluamiaan ehdotuksia. Ympäristöä viihtyisämmäksi tekevät sekä liikuntamahdollisuuksiin liittyvät ehdotukset kuuluvat suosituimpiin aihealueisiin. Viime vuoden OmaStadi-hankkeen voittajaehdotuksia ei kaikkia ole vielä ehditty toteuttaa, mutta niissäkin oli runsaasti juuri ulkoiluun liittyviä ideoita, kuten kuntoportaita ja ulkoliikuntavälineitä, penkkejä puistoihin ja koulujen pihoille virikkeitä. On hienoa, että asukkaiden ehdotuksista valitaan äänestämällä toteutettavat asiat, silloin kaupunkilaisten ääntä todellakin kuullaan.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliTulishow, enkelibongausta ja kynttilämeri hautausmaalla pyhäinpäivänä
Seuraava artikkeliViikki-Seura palkitsi Rasoul Khorramin