Longinojalla tutkitaan taimenten vaelluskäyttäytymistä

Merkityt taimenet vapautettiin takaisin puroon. Kuva Mikko Joensivu

Koillis-Helsingissä virtaavalla Longinojalla käynnistettiin tänä syksynä taimenten vaellustutkimus.

Longinojaa on ennallistettu takaisin solisevaksi puroksi vuodesta 2001 lähtien. Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura Skes ry, Helsingin kaupunki, Vaelluskala ry ja paikalliset asukasyhdistykset ovat yhteistyössä organisoineet vuosittain kunnostustalkoita, joihin on osallistunut kymmeniä vapaaehtoisia.

Vantaanjokeen laskevaan puroon on virtavesikunnostusten ansiosta onnistuttu palautettamaan taimenkanta, joka lisääntyy ja voi hyvin Longinojassa.

Tänä syksynä Luonnonvarakeskus pyysi purosta yli 400 taimenta, jotka kaikki saivat yksilöllisen pit-merkin. Merkkien avulla on tarkoitus seurata taimenten vaelluskäyttäytymistä.  

Puroon on tutkimusta varten rakennettu pit-merkkien seuranta-asema, johon kuuluu kaksi peräkkäistä anturia. Järjestelmä tallentaa automaattisesti vaelluspoikaset, kun ne lähtevät merivaellukselle ja isot emokalat, kun ne palaavat muutaman vuoden kuluttua takaisin synnyinpuroonsa lisääntymään. 

Tarkoituksena on selvittää muun muassa, kuinka suuri osa Longinojasta lähteneistä taimenista onnistuu palaamaan takaisin.

Tutkimus on monivuotinen ja merkintää jatketaan myös tulevina vuosina.
Tutkimuksen rahoittaa Euroopan meri- ja kalatalousrahasto /Luonnonvarakeskus ja seurantalaitteiston sähköt tarjoaa Wateco Oy.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPyynikin siirto jysähti vanhemmille täysin puun takaa
Seuraava artikkeliSe lähestyy