Malmin terveysasema purkuun, uusi terveys- ja hyvinvointikeskus Ala-Malmille

Malmin-terveysasema
Helsingin suunnitelmissa on purkaa Malmin nykyinen terveysasema ja rakentaa uusi iso terveys- ja hyvinvointikeskus Ala-Malmille. Kuva Teija Loponen

Malmin, Suutarilan ja Puistolan terveysasemia uhkaa sulkeminen. Uusi suuri terveys- ja hyvinvointikeskus tulisi Ala-Malmin puolelle.

Helsinki suunnittelee lopettavansa vuoteen 2028 mennessä kymmenen terveysasemaa ja sulauttavansa niiden toiminnot muualle. Tavoitteena on päästä eroon pienistä asemista ja saada tilalle suuria terveys- ja hyvinvointikeskuksia.

Kaupungin tilankäyttöohjelmasta vuosille 2021–2026 ilmenee, että Malmin, Suutarilan ja Puistolan terveysasemat suljettaisiin. Myös Pihlajamäki saattaa menettää oman terveysaseman, sen palveluita on suunniteltu siirrettäväksi Oulunkylään.

Muutossuunnitelmat perustuvat sosiaali- ja terveyslautakunnan vuonna 2014 tekemään palveluverkkosuunnitelmaan, jossa Helsinkiin tulisi kuusi isoa terveyspalveluiden keskittymää: Kalasatama, Myllypuro, Vuosaari, Kamppi, Haaga ja Malmi. Lopullisia suunnitelmia ei kuitenkaan ole vielä tehty ja muutokset ovat mahdollisia, kun palveluverkkosuunnitelmaa päivitetään.

Suunnitelmien mukaan Malmin nykyinen terveysasema purettaisiin ja sen tilalle rakennettaisiin Malmin uusi sairaala. Se valmistuisi aikaisintaan 2030. Sairaalaan keskitettäisiin toimintoja Malmin ja Suursuon sairaaloista, sinne tulisi lyhytaikaisia sairaansijoja, ikäihmisten kuntoutusta ja kirurgista jatkohoitoa.

Uusi Malmin terveys- ja hyvinvointikeskus valmistuisi muutamaa vuotta aikaisemmin Malmin aseman läheisyyteen, Pikkalankadulle. Kun kartasta katsoo Pikkalankatua, vaihtoehdot ovat vähissä. Kenties uusi keskus nousisi nykyisen parkkitalon paikalle.

Malmin uudelle terveysasemalle keskitettäisiin alustavien suunnitelmien mukaan Malmin terveysasemalla aiemmin sijainneiden Malmin, Tapanilan, Tapaninvainion ja Pukinmäen asukkaiden terveyspalveluiden lisäksi Puistolan ja Suutarilan terveyspalvelut. Jakomäkeen saattaa jäädä yhä oma pisteensä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPihlajamäessä nousujuhlat!
Seuraava artikkeliMedialukion remontti vihdoin valmis