Historian havinaa

Vuosikymmenet vierivät nopeasti. Lauantaina vietetään kansainvälistä YK:n päivää. Tuo järjestö perustettiin vuonna 1945 tavoitteena luoda maailma, jossa ihmiset eläisivät tasavertaisina ja hyvinvoivina, ilman väkivallan ja sodan uhkaa. Vuosikymmeniä on kulunut, mutta tavoite on saavuttamatta. Tosin on YK:n johdolla solmittu noin 500 kansainvälistä sopimusta eri aloilla asioiden parantamiseksi. Samoin Unicef eli lastenrahasto, terveysjärjestö WHO ja muut YK:n erityisjärjestöt ovat tehneet valtavasti töitä heikommassa asemassa olevien hyväksi. Suomessa presidenttiehdokkaanakin ollut Helvi Sipilä oli aikoinaan ensimmäinen naispuolinen apulaispääsihteeri YK:ssa ja moni muukin suomalainen on hoitanut siellä merkittäviä virkoja.

YK:n toimipistettä Malmilla ei ole, mutta sen sijaan Kirkonkyläntien varrelta löytyy suureen kansainväliseen hyväntekeväisyysjärjestöön kuuluvan Suomen Lions-liiton toimisto. Lionsjärjestö on yksi YK:n peruskirjan allekirjoittajista ja se on talous- ja sosiaalineuvoston (ECOSOC) jäsen. Suomen Lions-liitossa juhlistetaan perjantaina suomalaisen lionsjärjestön 60-vuotispäivää. Itse lionstoiminta käynnistyi Suomessa jo kymmenen vuotta aikaisemmin ja täällä Koillisessakin on ollut useita lionsklubeja toiminnassa monia vuosikymmeniä. Toiminnan tavoitteet ovat samantapaisia kuin YK:llakin, haluna on auttaa heikommassa asemassa olevia.

Kirkonkyläntien varrelta löytyy myös 35 vuotta sitten sotiemme veteraanien kunniaksi Jermupuistoksi nimetty puistikko. Veteraanit pitivät puistikkoa ja siellä sijaitsevaa betonista pyöreää rakennelmaa talkoilla siistinä niin kauan kuin jaksoivat. Veteraanien muistolaatta sijaitsee betonisessa puoliympyrässä, jonka moni arvelee olleen sota-aikaan IT-patterin tukikohta. Todellisuudessa se on arkkitehti Albert Petreliuksen pystyttämä vesisäiliö, josta vettä laskettiin putkia pitkin hänen puutarhaansa ja viljelyksilleen. Tuo tieto kerrotaan vuosien ajan Malmin historiaa avanneessa Malmin Kuvalehdessä, jonka viimeisin numero tosin ilmestyi muutamia vuosia sitten.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPihlajamäessä lämmittävää yhteistyötä
Seuraava artikkeliSiltamäen bussilinjat keskustaan aiotaan lopettaa