Hyviä päiviä

YK on listannut melkoisen määrän teemapäiviä, joilla pyritään kiinnittämään huomiota erilaisiin asioihin ja etenkin epäkohtiin. Viime viikolla vietettiin muun muassa Maailman mielenterveyspäivää teemalla kuunteleminen, sekä Tyttöjen päivää, jonka teemana oli verkkohäirintä. Tällä viikolla 16.10. vietetään Maailman ruokapäivää ja 17.10. Kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi. Nuo ja monet muut ovat hyviä asioita nostaa esille, sillä arjessa monet epäkohdat hautautuvat unohduksiin, elleivät ne suoranaisesti kosketa itseä tai läheisiä.

Mielenterveyspäivän teema kuunteleminen oli näin korona-aikaan erityisen osuva. Kuulluksi tuleminen voi myös ehkäistä mielenterveysongelmia. Monet koronan vuoksi eristettynä eläneet sekä etätyötä tekevät yksinasuvat ovat kokeneet suurta tarvetta saada puhua jonkun kanssa, tulla kohdatuksi. Yhteydenpito muihin voi purkaa ahdistuneisuuden tunnetta.

Myös Maailman ruokapäivä on näin korona-aikaan erityisen huomioitava asia. Ruoka-apua tarvitaan muuallakin kuin kehitysmaissa ja luonnonkatastrofien sekä sotien keskellä.

Malmin katukuvassa näkyvät ruokajonot kertovat konkreettisesti, että jokapäiväinen ruoka-annos ei aina toteudu hyvinvointivaltiossakaan. Meillä on kuitenkin sikäli onnellinen tilanne moniin muihin maihin nähden, että on paikkoja ja tahoja, joilta hakea apua. Avun antamisessa voivat myös yksityiset ihmiset tehdä paljon. Esimerkiksi Pihlajamäessä paikallinen lionsklubi on jo vuosia toiminut lahjoitusleivän kuljettajina ja nyt he toimivat välikätenä villasukkien toimittamisessa niitä tarvitseville. Onneksi auttamishaluisia ja välittäviä ihmisiä riittää. Hyvistä päivistä nauttivat tällä viikolla myös koululaiset. Syysloma tuo taukoa koulunkäyntiin ja tarjoaa samalla mahdollisuuden monenlaiseen kivaan tekemiseen. Kirjastoilla, nuorisotaloilla ja Malmitalolla on maksutonta tarjontaa nuorille lomalaisille.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliIlmailu jatkuu Koillis-Helsingissä: Koneita ei saa häätää Malmilta
Seuraava artikkeliKoillisen kirjastoille viisi 3D-tulostinta