Ilmailu jatkuu Koillis-Helsingissä: Koneita ei saa häätää Malmilta

Kenttäpäivystäjä Nina
Helsinki-Malmin lentopaikalla toimii edelleen vapaaehtoisia kenttäpäivystäjiä. Kuvassa Nina Walveranta. Kuva Teija Loponen

Helsingin hovioikeus on tehnyt ratkaisun Malmin lentokenttäyhdistyksen hyväksi kiistassa, joka käsitteli sitä, onko kaupungilla maanomistajana oikeus saada lentokentän alue hallintaansa.

Kaupunki irtisanoi vuokrasopimuksen viime vuoden loppuun, mutta siitä huolimatta kentällä on yhä koneita ja siellä harrastetaan edelleen lentotoimintaa. Malmin lentokenttäyhdistys jatkoi vuokranmaksua ja kentän kunnossapitoa. Lentotoiminta on jatkunut varsin vilkkaana, samoin lentokoulutustoiminta.

Helsingin hovioikeuden päätöksellä lentäminen saa edelleenkin  jatkua Malmin lentokentällä tänä syksynä. Myös lentopaikan pitolupa ja ympäristölupa ovat voimassa. 

Helsingin kaupunki jätti heti vuoden alussa käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen vuokra-alueen haltuun saamiseksi ja lentotoiminnan välittömäksi lopettamiseksi. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki kaupungin vaatimukset 11. helmikuuta ja samalla peruutti aiemmin yhdistystä kuulematta määrätyn väliaikaisen turvaamistoimen. Käräjäoikeuden päätöksen myötä takavarikkoon määrätyt 142 000 euroa on palautettu yhdistykselle.

Nyt tulleen hovioikeuden päätöksen mukaan kaupunki ei voi periä sakkoa eikä saada yhdistystä häädettyä. Käräjäoikeudessa kaupunki vaatii vahvistusta maanvuokrasopimuksen loppumiselle, yhdistystä poistumaan alueelta häädön uhalla sekä 102 000 euron sopimussakkoa.

Asuinalueen kaavoitus ei kuitenkaan ole vielä valmis ja siksi todellisuudessa ei ole kyse kiireellisen oikeussuojan tarpeesta. Tämän vuoksi yhdistys vaati hovioikeudessa kaupungin valituksen hylkäämistä.

Yhdistys ei myöskään ole estänyt kaupunkia järjestämästä esimerkiksi suurtapahtumia, joita kentällä on pidettykin ennen koronaepidemiaa.

Yhdistyksen mukaan häätö tai lentämisen kieltäminen sen sijaan aiheuttaisivat yhdistyksen toiminnan välittömän lopettamisen. Lentotoiminnan on jatkuttava, jotta yhdistys voi ylläpitää maksukykyään. Lisäksi asian pääkäsittelykin voi vielä päättyä yhdistyksen hyväksi.

Hovioikeus yhtyy päätöksessään yhdistyksen kantaan, että kaupungin voitto olisi tarkoittanut kaupungin saavan tahtonsa läpi jo ennen pääkanteen ratkaisua.

Varsinainen riita ratkaistaneen käräjäoikeudessa vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen kiistan hävinneellä osapuolella on mahdollisuus hakea tuomiosta valituslupaa hovioikeudelta.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliAku Ankan tekijä Kai Vainomäeltä lasten tietokirja
Seuraava artikkeliHyviä päiviä