Leikkipuisto Nurkka saamassa hyötykasvipuutarhan

Jatkossa leikkipuiston Nurkan alueella tulee sijaitsemaan hyötykasveja, joiden sadosta lapset pääsevät nauttimaan. Kuva Teija Loponen

OmaStadi-hankkeen merkeissä kymmenen leikkipuistoa tulee saamaan oman hyötykasvipuutarhan. Koillisessa se tulee leikkipuisto Nurkan yhteyteen. Puutarhat istutetaan syyskuun aikana.

Aloite syötävistä puistoista oli asukasaktiivi Milla Karkulahden idea. Hän toivoi, että Helsingin maisemasuunnittelussa korvattaisiin koristeomenapuut, kirsikat ja syötäväksi kelpaamattomia marjoja tuottavat pensaat sellaisilla hedelmäpuilla ja marjapensailla, joiden satoa voi syödä.

Aihetta työstettiin kaupunkiympäristön projektisuunnittelija Elina Nummen kanssa. Nummen mukaan OmaStadi-hankkeen 50 000 budjetti riittää kokeiluun, jossa kymmeneen leikkipuistoon istutetaan viisi hedelmäpuuta, 10 marjapensasta, raparperia, mansikkaa ja yrttejä.

Mukaan valikoitiin sellaiset leikkipuistot, joilla oli intoa kokeiluun ja puutarhan hoitoon.

-Leikkipuistot ovat siksi turvallinen istutusympäristö, että niissä syötävät kasvit ovat ainakin osan aikaa valvovan silmän alla. Niistä on myös iloa ja hyötyä puistojen ympäristökasvatustyössä. Moni lapsi ei välttämättä ole koskaan nähnyt, miten ruoka kasvaa, kertoo hanketta koordinoiva Elina Nummi.

Istutuksille tehtiin ensin sommitelma- ja lajivalikoimasuunnitelma. Kesäkuussa kierrettiin kaikki kymmenen puistoa etsien niiden henkilökunnan kanssa sopivat istutuspaikat. STARA koordinoi istutustapahtumat, jotka ovat parhaillaan käynnissä. 

Hedelmäpuiden satoikään kasvu kestää useamman vuoden, mutta marjapensaista saa satoa jo muutamassa vuodessa ja yksivuotisia yrttejä voi leikkipuistoruuan ja välipalan maustamiseen kerätä jatkossa pitkin kesää.

Leikkipuistot saavat tukea viljelyksien hoitoon aluetta hoitavilta urakoitsijoilta. Alkuvaiheen kastelu hoidetaan kaupungin toimesta

etenkin sellaisissa puistoissa, missä se on hankala muuten toteuttaa.

Puutarhojen viereen tulee opastaulu, jossa kerrotaan syötävän puutarhan tarina. Puistot saavat myös ohjevihkosen, jossa kerrotaan istutettavista kasveista ja annetaan vinkkejä, miten niitä voi hyödyntää ympäristökasvatuksessa.

Puutarhan sato on tarkoitus korjata yhdessä lasten kanssa osana puistojen ympäristökasvatustoimintaa. Lapset voivat myös seurata sadon kypsymistä valokuvaten ja piirtäen. Pelasta pörriäinen –kampanjan merkeissä kannustetaan rakentamaan puutarhan lähelle hyönteishotelli pölyttäjähyönteisten viihtymistä turvaamaan.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliAla-Malmin puiston vesiallas kuntoon
Seuraava artikkeliMiksi yli viisikymppisen on vaikea löytää töitä? Asennemuutos avuksi ikärasismiin