Aikalisä

Aikalisä on tilanne, jossa peli tai asian käsittely pysäytetään hetkeksi lisätuumailujen vuoksi. Aikalisää ehdotettiin viime lauantaina pidetyssä Malmin kentän luontokeskustelussa, jossa pohdiskeltiin mahdollisen rakentamisen vaikutuksia Malmin kenttäalueen osin uhanalaisillekin kasveille ja eläimille. Aikalisän tarpeellisuus tuli keskusteluissa selkeästi esille. Alueen luontoarvoja ei ole selvitetty kattavasti ennalta. Tiedetään, että sieltä löytyy uhanalaisia perhosia ja lintuja ja kasveja sekä lepakoita ja kääpiä. Sitä ei tiedetä, mitä kaikkea muuta alueelta löytyisi, koska vasta nyt tutkimuksia ryhdytään tekemään. Silti Lentokenttäkorttelin asemakaava on jo ohittanut lausuntokierroksen.

Luontoselvityksiin perehtyneen Tapani Veistolan mukaan viime vuonna kaatui Stansvikinkallion kaava hallinto-oikeudessa, koska kaikki selvitykset eivät olleet nähtävillä kaavaehdotuksen lausuntoaikana. Aikalisä kaavoituksen edistämisen suhteen voisi tietää oikeusasteille vähemmän töitä. Arvovalta-asiat ovat vaikeita. Meitä suomalaisia sanotaan jäyhiksi ja hitaiksi. Mielen tai päätösten muuttaminen ei ole helppoa. Se vaatii melkoista rohkeutta ja selkärankaa, vaikka ei edes tarvitsisi myöntää olleensa väärässä. Uudet tutkimustulokset ja löydetyt vaihtoehtoiset ratkaisumallit voisivat olla riittävä syy vaihtaa katsontakantaa.

Kaikissa asioissa ei aikalisälle tahdo riittää aikaa. Koronaan liittyvät rajoitukset ovat yksi sellainen. Jos asioita pohtii ja tutkii liian pitkään, saattaa tilanne jo siinä välissä muuttua aivan toisenlaiseksi. Päätösten vatvominen on myös päätösten varassa eläville yrityksille haasteellista. Esimerkiksi ravintoloitsijat eivät tiedä, voivatko mainostaa yritystään, jos parin päivän päästä kehotetaankin sulkemaan ovet tai rajoittamaan reippaasti asiakasmääriä. Sama ongelma on monella muullakin alalla. Liiketoiminnan pitäisi pyöriä, mutta kaikkien kannalta turvallisesti.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMonikielinen taidefestivaali perheille
Seuraava artikkeliKoululaisten runorata kannustaa kuntoilemaan