Päihdeasuntohanke etenee Siltamäessä

Sillanpirtti
Huonokuntoisuuden takia suljettu Sillanpirtti oli 49-paikkainen päihdehuollon kuntouttava asumispalvelu. Valtuusto hyväksyi tontin vuokrausperiaatteet, jotka ovat voimassa vuoden 2080 loppuun asti. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Siltamäessä purkua odottavan Sillanpirtin tontille on nyt viralliset vuokrausperiaatteet. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ne viikko sitten yksimielisesti. Valtuustossa asiasta ei pyydetty yhtään puheenvuoroa, vaan virkamiesesitys meni sellaisenaan läpi.

Toisin oli Siltamäessä viime vuoden keväällä, jolloin monet asukkaat vastustivat suunnitelmia ponnekkaasti. Etenkin lapsiperheiden osoittama voimakas kritiikki kohdistui siihen, että päihdetaustaisille ihmisille suunniteltiin ala-asteen viereen asuntoja, joissa asuvalta ei vaadita enää päihteettömyyttä kuten entisessä Sillanpiirtissä. Hankkeesta valitettiin oikeuskansleria myöten.

Maaliskuussa 2019 Adressit.comiin avattiin adressi, jossa on nyt yli 780 allekirjoittajaa. Allekirjoittajat vastustavatt päihteiden käytön sallivan asumisyksikön perustamista aivan Siltamäen ala-asteen viereen.

– Päihteiden välittäminen alaikäisille ja alaikäisten päihteidenkäyttö on jo nyt yksi poliisin huolenaiheista Suomessa. Auta meitä turvaamaan lasten turvallinen kouluympäristö yhdessä, adressissa vedotaan.

Nyt hyväksytyt vuokrausperiaatteet lähtevät jo tuolloin tutuiksi tulleista lähtökohdista. Kiinteistö Oy Y-Säätiön Palvelutalot purkaa rapisevan betonirakennuksen ja rakentaa tilalle uuden. Pitkäaikaisasunnottomille tarkoitettuun tuetun asumisen yksikköön on tulossa 31 paikkaa ja myöhempien suunnitelmien toteutuessa 10 lisäpaikkaa. Yksikön vuokraa tiloissa jo aiemmin toiminut Suoja-Pirtti ry.

Tämän ensimmäisen vaiheen lisäksi Y-Säätiö on suunnitellut hankkeeseen toisen vaiheen, jossa tontille toteutettaisiin lisäasukaspaikat Suoja-Pirtille ja sen lisäksi rakennettaisiin valtion tukemia vuokra-asuntoja.

Kakkosvaihe edellyttää asemakaavamuutosta. Nykyinen kaava on vuodelta 1988. Yli 0,6 hehtaarin kokoiselle tontille saa nykyisen kaavan mukaan rakentaa 2 400 neliömetrin verran.

Paikan tarkka osoite on Siltakyläntie 11 ja Pallomäentie 1. Tontti on merkitty kiinteistörekisteriin tammikuussa.

Kaupunki on varannut tontin Y-Säätiölle kumppanuuskaavoitusta ja tuetun asumisen asumisyksikön sekä valtion korkotukemien vuokra-asuntojen suunnittelua, rakennusluvan hakemista sekä maanrakennustöiden tekoa varten 15.3.2021 asti.

Valtuustossa käsitelty seuraava aihe, Marian kampuksen kaavamuutos kantakaupungissa kirvoitti valtuutetut yli tunnin keskusteluun. YIT:n ja Kevan johtamalle konsortiolle varattu vanha sairaala-alue on suunnitelmien mukaan muuttumassa start up -yritysten toimipaikaksi, jonne on tarkoitus luoda peräti 3 500 työpaikkaa. Vertailun vuoksi Malmin lentokenttäalueen 25 000 asukkaan uudisalueelle on merkitty 2 000 työpaikkaa.

Marian kampuksella rakentamiselle tehdään tilaa muun muassa niin, että alueelta siirretään pari historiallista puutaloa Mikkolantielle Pakilan ja Patolan rajalle. Etäisyys Pukinmäen rajalle Vantaanjoen tuntumaan on alle kilometri.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSuutarilassa koetaan ihan oma festivaali
Seuraava artikkeliHelsinki riitautti Akkutielle aikovan kierrätysyhtiön ympäristöluvan