Luottamusta tarvitaan

Moni asia tarvitsee taakseen vahvaa luottamusta. Etätöissä luottamuksen merkitys on kasvanut entisestään, kun työnantajan on voitava luottaa siihen, että kaikki antavat täyden panoksen myös kotosalla töitä tehdessään. Ahneus on yksi ikävä luottamusta nakertava piirre. Jo ruokakassijakelun aikaan kävi ilmi, että heikoimmassa asemassa oleville tarkoitettuja ilmaisia ruokakasseja haki joitakin sellaisiakin henkilöitä, joilla olisi ollut varaa ostaa itse ruokaa. Samaa kerrotaan ilmenevän nyt maksuttomien hengityssuojainten jakelun kohdalla. Jaot tapahtuvat kuitenkin luottamuksella, hakijoiden uskotaan olevan oikeasti niiden tarpeessa.

Kuntalaiset haluavat uskoa siihen, että kaupungin päättäjät toimivat heidän hyväkseen. Nyt korona-aikaan tuo luottamus on kovilla etenkin taloudellisten ratkaisujen osalta. Yhtä lailla kuin kaupungin ja valtion talous on koetuksella, myös kuntalaisten – yrittäjien ja asukkaiden – rahavarat voivat olla tiukilla. Kaupungin päättäjiltä odotetaan toimia, joilla ihmisiä ja yrityksiä ei kuriteta vielä lisää. Koronatesteihin pääsyn ja niiden tulosten odottelu on ongelma sekä työntekijöille, että työnantajille. Etenkin silloin, kun kyse tuntuisi olevan aivan tavallisesta syysnuhasta. Edelleenkään kun kaikilla aloilla ei etätöitä voida tehdä. Se, että meillä Malmilla on koronaterveysasema, ei tarkoita sitä, että sinnekään oitis pääsisi.

On hienoa, että kaupunki päätti jakaa hengityssuojaimia asukastaloilla Malmilla ja Pihlajamäessä. On myös luottamuksen arvoista käyttää suojamaskeja, etenkin jos sellaisen on maksutta itselleen hankkinut. Sekin on upea asia, että monien koulujen liikuntasaleja saadaan yhä iltakäyttöön liikuntaseuroille, joiden tulot ovat täysin kiinni harrastajista. Tässäkin tarvitaan luottamusta siihen, että toimintaa toteutetaan turvallisesti, pitämällä osallistujamäärät matalina. Jokaisen on nyt syytä toimia järkevästi, jotta uudesta korona-aallosta selvittäisiin mahdollisimman nopeasti ja vähäisin seurauksin.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliTonttihakuja tiedossa Tapaninkylässä ja Suutarilassa
Seuraava artikkeliAurinkojuhlat syntyivät pienen tytön ideasta