Nuoruuden Mosasta upea akvarellikirja

Enska Aallon paljon kertova akvarellityö Tapanilan torista lippa- ja jäätelökioskeineen löytyy myös hänen Tapanilan katoilta ja kujilta kirja-albumista.

Enska Aalto varttui 1980-luvulle asti elämänsä ensimmäiset 30 vuotta Tapanilassa Fallkullan maisemissa. Nuoruuden mosamuistot, katukuvan, elämänmenon ja seikkailut on vireä eläkeläinen tallentanut ”Tapanilan katoilta ja kujilta” -kirjaksi. Kirjan upeat akvarellipiirrokset huokuvat mennyttä mosalaista nostalgiaa. Mosa oli hereillä jo 1950-60-luvuilla!

Vuonna 1950 syntynyt Enska Aalto imi lapsuutensa Tapanilasta verkkokalvolleen ja muistilokeroihinsa poikien kolttosten ohessa paljon kuvallisia muistoja.

Ensio ”Enska” Aallon kynästä ja siveltimistä syntyy tietokoneen kera monia sarjakuvia ja kuvituskuvia viikoittain. Kuva Heimo Laaksonen

Pakollisen kansakoulun ja silloisen jatkokoulun jälkeen Enska pestautui 16-vuotiaana töihin Tapanilan Viertolantien varren Sanduddin tapettitehtaalle.

-Siellä olin duunissa inttiin asti, muistelee Enska.

Kukaan ei tuolloin osannut rohkaista tai avittaa taitavaa piirtäjää taiteelliseen koulutukseen. Elämä vei duunarin hommiin, kuten Ensio nyt pohtii.

Onneksi Enska ei koskaan leipätöidensä ohella hylännyt käden taitojaan. Hän on vuosikymmenten ajan sivuhommina luonut lukemattomia kuvituksia ja kirjojen kansikuvia.

-Suoritin mainosgraafikon koulunkin vasta nelikymppisenä, taustoittaa Enska Aalto.

-Olen sivuduunina tehnyt sarjakuvia lähes 40 vuotta pohjalaisiin lehtiin, Tuurin kyläkaupan 221.000 kpl levikkiseen Ykköset -lehteen sekä Pohjankyrö-lehteen. Edelleen lähetän sinne joka viikko sarjakuvat, jotka nykyisin teen tietokoneella. Hauskinta on, että sarjakuvat ovat pohjanmaalaisella murteella, vaikka olen ihan Stadin kundi, tuumii vaatimaton Enska.

Enska Aalto on viimeiset seitsemän vuotta ollut eläkkeellä. Eläkepäiviä värittää kolme lasta ja kuusi lastenlasta. Nyt mies on päätoiminen taiteilija, graafikko ja visuaalisuuden tuottaja.

Oli hauska sattuma, että Enskan viimeinen siviilityö oli huoltomiehen tehtävä Pikku Huopalahdessa. Ja kas, siellähän on asukastalona entinen Tapanilan asemarakennus.

Enska tunnustaa nyt työaikana piirustelleensa lehtiöönsä ex-aseman ulkoasua. Siitä oli apua, Mosan vanha puuasema on värikkäänä myös Tapanilan katoilta ja kujilta -kirjan sivulla.

Aalto sai viime vuonna toteutetuksi pitkäaikaisen haaveensa ja pyrkimyksensä tallentaa nuoruutensa Mosaa akvarellipiirustuksin kirjaksi koottuna. Monien mutkien kautta löytyi nettikustantaja, joka mahdollisti toteutuksen. Kovakantinen, 49-sivuinen albumi sisältää akvarelleja menneestä Tapanilasta sekä tekijän tekstitystä lapsuutensa Mosasta.

-En ole oikein tyytyväinen kirjaan. Olisin halunnut formaatin isommaksi, kuvituksen vuoksi. Mutta hyvä, että tuli tehtyä, punnitsee Enska Tapanilan kirjan synnyttämistä.

Mosalaiseksi rokotettu Enska Aalto asustaa Mellunmäessä, josta hyväkuntoinen mies fillaroi välistä Malmille uimaan tähyillen samalla taiteellisia kuvakulmia Malmi-Tapanilan maisemista.

-Pyrin joka päivä pitämään ranteet notkeina, luonnehtii Enska päiviään.

Helppo uskoa, muun muassa viikoittaiset sarjakuvien luomiset ja ristisanakuvien tuottamiset eivät istu laiskan miehen rooliin.

Tapanilan katoilta ja kujilta -albumikirjan voi ostaa (ovh 14.95 – 17,95) tilaamalla Suomalaisen Kirjakaupan myymälästä tai verkkokaupasta tai verkkotilauksella www.bod.fi/kirjakauppa/tapanilan-katoilta-ja-kujilta-ensio-aalto-9789528021346

Heimo Laaksonen

Edellinen artikkeliKotinummentielle 30 uutta asuntoa
Seuraava artikkeliIlmailukäyttö -aloitteella ennätysmäärä kannattajia