Tarkkana liikenteessä

Koulut käynnistyvät huomenna. Se tuo liikenteeseen taas paljon uusia kulkijoita. Ensiluokkalaisilla on yleensä ainakin koulun alkaessa joku saattaja turvaamassa koulumatkaa, mutta jo pienet kakkosluokkalaiset kulkevat usein koulutiensä yksin. Etenkin pienissä ryhmissä liikkuvat lapset voivat olla liikenteessä varsin arvaamattomia. Heidän kykynsä arvioida sitä, kuinka kaukana lähestyvä ajoneuvo on, ei ole aikuisten tasoa. Meidän autoilijoiden vastuulla on varoa niin suojateillä, kuin muutoinkin katujen varsilla liikkuvia lapsia.

Viime viikkoina olen useammankin kerran huomannut, kuinka liikennesäännöistä ei juurikaan jakseta piitata. Viimeksi perjantaina törmäsin Kirkonkyläntiellä tilanteeseen, jossa kääntyvä bussi ei tahtonut ehtiä vihreillä valoilla risteyksestä läpi siitä syystä, että yllättävän moni auto ajoi suoraan vielä valojen vaihduttua punaiseksi. On lähes normaalia, että yksi tai kaksi autoa menee ”jälkivihreillä”, mutta pahimmillaan sen tekee jopa kuusi ajoneuvoa. Toinen ikävä huomio on, että uudet alennetut ajonopeudet eivät kaikkia koske. Pahimmillaan joku lähtee peräti ohittamaan kolmen- tai neljänkympin alueella tuota nopeutta ajavaa. Ryhtiliike olisi tarpeen.

Kesäkuun alussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki toi tullessaan muutoksia niin sääntöihin kuin merkkeihin. Uudessa tieliikennelaissa on muun muassa ennakointivelvollisuus. Samaten uutta on, että ajoneuvon nopeus ja etäisyys toisiin tienkäyttäjiin on sovitettava tien kunto, sää ja muut olosuhteet huomioiden. Se on jo opittu, että nyt saa pysäköidä kadun varteen myös vastaantulevien suuntaan. Uusia liikennemerkkejä on tullut useita ja niistä ensimmäiset pyörätiemerkinnät tullaan näkemään Pihlajamäen ja Viikin suunnassa. Siirtymäaikaa merkkien ja tiemaalausten uusimiselle on annettu kymmenen vuotta, joten heti ei kaikkia uusia merkkejä tulla maastossa näkemään. Voimaan ne ovat jo tulleet, joten uuden opiskeluun on syytä muillakin kuin koululaisilla.

Päätoimittaja Teija Loponen