Harjoitus – Exercise tarjoilee taidetta laajalla rintamalla

Carita Nissinen
Carita Nissinen ja hänen monisäikeinen kierrätysmateriaaliteoksensa Kodin turva. Kuva Teija Loponen

Erilaisista avaimista ja lukoista kasattu himmeli, veistoksia, vanerisia eläimiä, valokuvataidetta ja maalauksia. Tapanilan Tapaus –taiteilijayhdistyksen tiloissa on parhaillaan esillä Carita Nissisen töitä.

Harjoitus – Exercise -näyttely koostuu kevään ja kesän aikana Pekka Halosen Akatemiassa tehdyistä harjoitustöistä.

-Alun perin näyttelyn piti koostua vain näiden syksyn näyttötilaisuuteen tulevien töiden katselmuksesta, mutta koska tilaa riitti, mukana on myös joitakin muutaman vuoden vanhempia töitäni, Carita Nissinen kertoo.

Näyttelyn Carita kokosi ikään kuin alustuksena sille, miten esittelee opettajilleen kurssin aikana tekemiään töitä.

-Harjoitus on ollut itselleni matkaamista taiteellisen työskentelyni kipupisteisiin. Kellonaikoihin sidottu luova tekeminen ei ole helppoa, sen ainakin olen oppinut. Kun työskentely tapahtuu opettajan johdolla, opettajan aiheista ja tiettyinä kellonaikoina niin silloin on saatava jotain aikaan. Ja kyllähän se onnistuukin kun vaan alkaa tekemään, Nissinen toteaa.

Pekka Halosen akatemiassa Nissiselle on avautunut aivan uusia maailmoja. Hän koki aiemmin maalauksen akryyliväreillä omimmakseen, mutta uusien asioiden opettelun kautta myös näkemys siitä, mitä kaikkea hän haluaakaan tehdä on muuttunut.

-Valokuvataide ja veistokset olivat varsin vieras taiteenlaji, nyt olen innostunut valokuvateoksista ja haluaisin testata myös valokuvan päälle maalausta, Nissinen kertoo.

Opiskelun myötä hän on hankkinut myös pieniä kapeita siveltimiä, vaikka niille ei valtavasti vielä olekaan ollut käyttöä.

-Oma työskentelyni on ollut enemmän nopeita, isoja vetoja, intuitiivista maalausta ja monen kerroksen tekniikkaa hyödyntävää, nyt on täytynyt opetella hitaampaan tekemiseen ja asioiden tutkiskeluun.

Tekemisessäkin on moni asia yllättynyt. Yhtenä tehtävänä oli valo ja varjon leikki ja siitä syntyi teossarja kiinanruususta eri valoissa ja väreissä. Lopputulos yllätti tekijänsäkin. Toinen valoon ja varjoihin liittyvä mielenkiintoinen huomio liittyy kirkkaanpunaiseen tauluun, joka herää kohdevalossa aivan erilaiseen elämään sekä avaimista koottuun Kodin turvassa teokseen – joka yleisvalossa näyttää vain esineeltä, mutta kohdevalossa varjojen myötä tarjoaa moniulotteisemman elämyksen.

-Se sisältää myös ajatuksellisesti paljon, onko kotina asunto, auto tai kenties kaupan ostoskärry, onko koti turvapaikka vai pakopaikka, tarvitaanko kodin turvallisuuteen paljon lukkoja ja niin edelleen.

Korona-aika toi muutoksia myös taiteen opiskeluun. Kun Keravan purkutaloon ei päästykään tekemään taidetta, teki Carita kotiinsa Vilpola –ulkomaalauksen ja siihen vanerista eläimiä.

Näyttelyssä olevat vanhemmat työt ovat huomattavasti värikkäämpiä kuin opiskeluaikana valmistuneet.

-Juuri nyt pidän pehmeämmistä väreistä. Takana on vuosi opiskelua, edessä toinen vuosi. Olen iloisesti yllättynyt siitä, miten paljon olen jo saanut ja tiedän vielä oppivani. Ainut mikä vaivaa on aikapula, ei ehdi tehdä ja kokeilla kaikkea mitä haluaisi.

Carita Nissinen on kuulunut Tapaus-yhteisöön muutaman vuoden, alkuun hän työskenteli grafiikan pöytäpaikalla, nyt käytössä on oma työhuone.

Tapauksen näyttely oli alkukuusta avoinna vain muutamana päivänä, mutta se on mahdollista nähdä vielä loppuviikon aikana, jos sopii asiasta taiteilijan kanssa. Nissisen tavoittaa numerosta 0400 789917.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapanilan taivaan alla jo kuudetta kertaa
Seuraava artikkeliKoillisessa kolme suojeltua puukohdetta