Tapanilan VPK pelastaa myös eläimiä: Eläinpelastustehtävät työllistävät kesäisin

Siili
Siilit ovat tuttu näky monilla pihoilla iltahämärissä. Ne myös jäävät helposti auton alle. Kuva Pixabay

Loukkaantuneet siilit, jumiin jääneet linnut ja muut eläimet saattavat työllistää yllättävän paljon pelastuslaitosta ja VPK:n väkeä etenkin kesäaikaan. Hätänumeroon ei eläimistä saa soittaa, sen sijaan Korkeasaareen voi.

Tapanilan VPK kertoi somekanavallaan erittäin vilkkaasta eläinpelastusvuorostaan kesäkuun lopussa. Tehtäviä oli viikon aikana noin 30, joista suurin osa oli lintuja. Pelastettavina oli muun muassa räystääseen jumiin jäänyt pääskynen, takan savupiippuun eksynyt harakka, useita lokkeja, kanadanhanhia ja kanarianlintu. Osassa tehtäviä Tapanilan VPK joutui turvautumaan erikoiskalustoon.

Heinäkuun eläinpelastusvuorolla Tapanilan VPK sai useita ilmoituksia siipirikkoisesta hanhesta. Hanhella ei kuitenkaan ollut vammaa siivissä, vaan se kärsi enkelisiipioireyhtymästä.

Enkelisiipioireyhtymä syntyy, kun lintu saa väärää ravintoa, pääasiassa liikaa valkuaisaineita ja energiaa. Ihmisten syöttämät pullat ja leivät surkastuttavat lintujen lihaksia ja aiheuttavat siipien vääntymiä sekä lentokyvyttömyyttä. Enkelisiipioireyhtymästä kärsivät linnut joudutaan aina lopettamaan, koska siipien rakenteellista vikaa ei voida korjata tuottamatta linnulle suurta kärsimystä.

Loukkaantuneita eläimiä löytäessä kannattaa ottaa yhteyttä Korkeasaaren eläintenhoitajiin, jotka auttavat puhelimitse avuntarpeen arvioinnissa. Jos asia ei ole kiireellinen tai jos haluaa lähettää kuvia loukkaantuneeksi arvelemastaan eläimestä, voi ottaa yhteyttä myös WhatsAppin kautta +358 40 3342954 tai sähköpostitse villielainsairaala (a) korkeasaari.fi

Eläimiä otetaan vastaan Korkeasaaren lipunmyynnissä Mustikkamaalla päivittäin klo 7:stä eteenpäin, tuntia ennen, eläintarhan sulkeutumiseen asti. Tulevasta potilaasta on hyvä ilmoittaa Korkeasaareen ennen eläimen tuontia.

Korkeasaaren henkilökunta ei nouda loukkaantuneita eläimiä. Eläintenpelastustehtävät kuuluvat kunnallisille pelastuslaitoksille. Eli jos lokki on loukannut siipensä tai kissa juuttunut puuhun, ei yleiseen hätänumeroon 112 saa soittaa.

Helsingin alueella toimii pelastuslaitoksen oma eläinpelastusyksikkö, joka toimittaa eläimiä Villieläinsairaalaan hoidettavaksi. Sen numero on (09) 310 30151.

Korkeasaaren Villieläinsairaala auttaa luonnonvaraisia suomalaisia eläimiä, olivatpa ne loukkaantuneet tai jääneet orvoksi.

Vieraslajeja kuten minkki, supikoira ja citykani siellä ei hoideta, sillä luonnonsuojelulain mukaan niitä ei saa päästää takaisin luontoon. Kesykyyhkyjäkään ei oteta Villieläinsairaalaan, jotta kesykyyhkyillä yleisen ja vesilintuihin helposti tarttuvan paramyksoviruksen leviäminen saadaan ehkäistyä. Näiden lajien Villieläinsairaalaan tuodut yksilöt lopetetaan kivuttomasti.

Myöskään lemmikit eivät kuulu Villieläinsairaalaan. Löytöeläinasioissa pääkaupunkiseudulla auttaa Viikin löytöeläintalo.

Teija Loponen