Sirkuseläinten vallankumous kesäteatterissa

Kesäteatteri eläinten vallankumous
Moskovan vierailu herätti nuorissa halun tehdä esitys eläinten vallankumouksesta. Kuvassa Emilia Turkki, Maija Mattelmäki, Malla Vilja, Venla Mantere, Minttu Lamroth ja Vilma Mantere. Kuva Anu Myllymäki

Tänä kesänä Pukinmäen taidekoulut tuo Fallkullan kesäteatteriin ja Pukinmäen kartanolle lapsiperheyleisölle suunnatun Sirkuseläinten vallankumous -esityksen.

Huomenna ensi-iltansa saavassa seikkailussa Sirkus Hokkuspokkus saapuu kaupunkiin mukanaan tirehtööri, taikuri X ja maanmainiot sirkuseläimet.

Maneesissa kaikki näyttää olevan mallillaan, mutta kulisseissa kuhisee. Sirkuseläimet ovat alkaneet valmistella vallankumousta. Eräänä aamuna tirehtööri saakin kokea elämänsä yllätyksen, kun hänet tempaistaan mukaan seikkailuun, jossa tahdin määräävätkin eläimet. 

Esityksen idea syntyi viime syksynä Moskovassa, jossa taidekoulujen lapset ja nuoret kävivät esiintymässä Hölmöläisiä-esityksellään. Matkalla he vierailivat paikallisessa sirkuksessa. Sirkusesitys oli nuorten mielestä monilta osin upea, mutta heitä jäivät kaihertamaan sirkuksen eläinnumerot.

-Jo heti seuraavana päivänä nuoret esiintyjät Sofia Saarikoski ja Kukka Lamroth tulivat ehdottamaan minulle, että voisimmeko tehdä esityksen sirkuseläinten vallankumouksesta. Minusta se kuulosti tärkeältä aiheelta, kertoo esityksen ohjaaja Anu Myllyniemi.

Esitystä ryhdyttiin työstämään näyttelijäryhmän kanssa tammikuussa 2020. Käsikirjoitustiimissä olivat Myllyniemen apuna idean keksineet Saarikoski ja Lamroth sekä apulaisohjaaja Helena Turkki.

Myllyniemi kertoo heidän ehtineen harjoitella esitystä vain pari kuukautta ennen koronaa ja sen mukanaan tuomia rajoituksia. Kesäteatterin lähiharjoitukset olivat pari kuukautta kokonaan tauolla, mutta näytelmän työstämistä jatkettiin etänä.

-Etäharjoituksissa syntyi niin hieno käsikirjoitus, että sitä oli ihan pakko päästä esittämään, innostuu Myllyniemi.

Niinpä kesäteatterin esityskautta ryhdyttiin pikaisesti järjestelemään.

Perinteisesti taidekouluilla on ollut kaksi kesäteatteriesitystä, toinen Mustasaaressa ja toinen Fallkullassa, mutta tänä kesänä Mustasaari on kokonaan suljettu.

-Nyt meillä on vain yksi esitys, joka nähdään kahdessa eri paikassa. Sekä tutulla Fallkullan kotieläintilan näyttämöllä, että lisäksi Pukinmäen kartanolla, kertoo Myllyniemi.

Toinen tälle kesälle kaavailtu esitys nähdäänkin syyskaudella Malmitalolla.

Sirkuseläinten vallankumous -esityksen teossa on ollut mukana myös joukko taidekoulujen ammattilaisia. Sirkusnumeroista vastaa Sanni Sarlin, musiikin sävelsi Annariina Kaartinen ja puvustusta loihti Johanna Salonen. 

-On tärkeää, että nuoret saavat tukea ajatuksiinsa ja tekemiseensä ammattilaisilta. Lapsia ja nuoria kuuntelemalla syntyvät ideat, jotka ovat kiinni tässä ajassa ja joita he itse motivoituvat esittämään. On tosi arvokasta, että lapset ja nuoret itse esittävät toisilleen tarinoita, jotka he kokevat itselleen merkityksellisiksi, toteaa taidekoulujen rehtori ja toiminnanjohtaja Anu Myllyniemi.

Esityksen nähdään Fallkullan kotieläintilalla ja Pukinmäen kartanolla ulkoilmateatterissa, joissa katsomot eivät ole katettuja. Noin 50 minuuttia kestävä esitys sopii koko perheelle 2-vuotiaista ylöspäin.

Teija Loponen

Sirkuseläinten vallankumous Fallkullan kotieläintilalla, os. Malminkaari 24, to 2.7. klo 18,  la 4.7, su 5.7.  ja ti 7.7. klo 16, ja ke 8.7. klo 18 sekä Pukinmäen kartanolla, os. Rälssintie 15, to 9.7. klo 14, la 11.7. ja su 12.7. klo 11, sekä ti 14.7. klo 14. Liput 5 e paikan päältä käteisellä puoli tuntia ennen esitystä, lippuvaraukset liput.taidekoulut@gmail.com.