Koillisen kuusi OmaStadihanketta etenemässä

Pukinmäen asema
Pukinmäen aseman ja sen ympäristön viihtyisyyteen on toivottu parannusta jo vuosia. Toive meni läpi OmaStadi – hankkeissa. Kuva Teija Loponen

Koillis-Helsingin OmaStadihankkeista mikään ei vielä ole täysin toteutunut, mutta monessa hankkeessa on jo edetty mukavasti koronasta huolimatta.

Vantaan- ja Keravajoen varrelle rakennetaan kolme laituria, koska nykyisellään joki on jäänyt pusikkoisten rantojen takia osittain hyödyntämättä.

-Laitureita suunnitellaan Savelanpuistoon ja Siltamäen aluepuistoon, kertoo projektinjohtaja, maisema-arkkitehti Tomas Palmgren.

-Hanke etenee ilmoitetussa aikataulussa, hän lisää.

Hankkeen edistymisasteeksi ilmoitetaan 30 prosenttia. Laitureihin liittyvä maastokatselmus pidettiin huhtikuun lopussa, suunnitelmaluonnos valmistuu nyt kesäkuun lopussa ja valmis suunnitelman pitäisi olla elokuun lopussa. Rakentaminen tapahtunee lokakuussa ja valmiita laitureita olisi tarkoitus päästä ihailemaan marraskuussa.

Laitureiden hinnaksi on arvioitu 60 000 euroa. Laitureita äänesti 785 ihmistä.

Liikuntaa ja hyvinvointia tukevia palveluita ikäihmisille Koillis-Helsinkiin eli lähelle kotia tulee edistämään ikäihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia.

-Koronatilanne on hieman viivästyttänyt hankkeen aloitusta, mutta työntekijä hankkeeseen on jo rekrytoitu ja hän aloittaa työt 24.8. Silloin toivottavasti päästään kunnolla vauhtiin, tosin koronatilannehan saattaa vaikuttaa tekemiseen ja hankkeen sisältöihin vielä syksylläkin, kertoo liikunnansuunnittelija Minna Ekman Helsingin Liikuntapalveluista.

-Koronan vuoksi on haastavaa sanoa tässä vaiheessa sisällöistä tarkemmin, mutta alustavat suunnitelmat meillä toki alueistakin on jo olemassa. Elo-syyskuussa on tarkoitus tehdä tarkempi toimintasuunnitelma sisältöihin. Hieman joudumme nyt epävarmuutta tässäkin asiassa sietämään.

Hankkeen ideana on, että palkattu työntekijä koordinoi ikäihmisten toiveista toteutettavat harrastukset. Toimintaa järjestetään muutaman kerran viikossa eripuolilla koillista suurpiiriä.

Hankkeen hinta on 50 000 euroa ja sitä kannatti 1182  asukasta.

Pukinmäen juna-aseman ympäristöä elävöitetään tuomalla alikulkutunnelin ulkopuoleiselle pienelle aukiolle pyöräteline, pyöreitä isoja kukkaistutuksia sekä istuma-ryhmä. Toimenpiteillä on tarkoitus poistaa keskeneräisyyden tuntua, nuhruisuutta sekä parantaa alueen turvallisuutta.

Huhtikuun alussa toteutettiin maastokäynti ja suunnittelu, huhtikuun lopulla pyydettiin tarjoukset ja tilattiin penkit, tiemerkinnät ja kesäkukat ja kesäkuussa alkoivat asennustyöt sekä kesäkukkien istutus. Hankkeen hinta on 75 000 euroa ja sitä kannatti 895 asukasta.

Kaikkia koillisen kirjastoja koskeva 3D-tulostimien hankinta on edennyt vain 5 %.  Toukokuulle oli kirjattu kalusteiden tarpeen sekä tulostimien sijoittelun määrittely, sekä niiden tilaus. Kesäkuussa oli tarkoitus asentaa laitteet ja kouluttaa henkilökunta. Projektin budjetti on 52 000 euroa. Tulostimia kannatti 977 henkilöä.

Pihlajamäen nuorisopuiston ja sen ympäristön korjaus ja parannus on edennyt mukavasti. Alue saa pumptrack-radan, ulkokuntoiluvälineet ja ulkopuutarhaa parannetaan. Hanke laajentaa nuorten harrastusmahdollisuuksia ja tuo eri lajien harrastajia yhteen. Samalla suosittu alue saadaan monipuolisempaan hyötykäyttöön.

Save Savelan suunnittelu käynnistettiin yhteisellä tapaamisella aloitteentekijöiden sekä kulttuuri ja vapaa-ajan toimialan edustajien kanssa maaliskuussa. Sen pohjalta tehdystä suunnitelmasta laaditaan parhaillaan tarkempia rakentamisen kustannuksia ja aikataulua. Pumptrack –radan kustannusten selvittyä tiedetään, missä laajuudessa rata rakennetaan ja kuinka paljon voidaan toteuttaa muita suunnitelmassa esitettyjä toimintoja. 

Hanke on edennyt 45 %. Rakentamisen on tarkoitus käynnistyä heinäkuun lopussa. Projektin hinta on 148 000 ja sitä kannatti 944 äänestäjää.

Pukinmäenkaaren peruskoulun musiikin luokka muuntuu hengailua kestäväksi, soittoon motivoivaksi ja esiintymistä innoittavaksi oppimisympäristöksi. Luokkatilan kalustus uudistetaan, varustukseen tehdään parannuksia sekä luodaan uusia mahdollisuuksia äänitykseen.

Sointulassa musisoi viikoittain lähes 300 oppilasta, joten suuri osa alueen nuorista pääsee toteuttamaan musiikillista itseään tulevassa oppimisympäristössä. Kaikki halukkaat oppilaat pääsivät mukaan konkreettiseen suunnitteluun etäyhteyksiä hyödyntäen.

Hankkeen etenemisaste on 15 % ja hinta 119 500. Ääniä hanke sai 937. Tarkkaa aikataulua projektille ei ole merkitty, mutta Sointulan avajaisia olisi tarkoitus viettää syksyllä. Teija Loponen

Edellinen artikkeliPääsarjafutis palasi Pihlajamäkeen
Seuraava artikkeliPäättäjien palsta: Kauko Koskinen, Heimo Laaksonen