Koillisen kuntoportaiden suunnitelmat esillä: Savelanpuistoon pisimmät portaat

Suutarilan kuntoportaiden paikka
Vaskipellonpuiston metsäiseen rinteeseen rakennetaan Suutarilan kuntoportaat. Kuva Pinja Rintakoski

Koillis-Helsinki on saamassa kolmet kuntoportaat, joiden suunnitelmiin voi ottaa kantaa kesäkuun loppuun. Savela saa pisimmät portaat, 25 metriä, Alppikylän portaiden nousu on noin 14,5 metriä ja Suutarilassa nousua on 17 metriä.

Alppikylänhuipun kuntoportaat tulevat metsäiseen mäntyrinteeseen, jonka vieressä olevaa avointa niittymäistä rinnettä käytetään talvisin pulkkamäkenä.

Alppikylän huippu sijaitsee liito-oravan ydinalueen lähistöllä, mutta suunnitellulla portaalla ei ole estevaikutusta liito-oraville. Jos suunnittelualueelle ennen rakentamista syntyy liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikka, siihen kuuluvia puita ei kaadeta. Ennen urakan aloittamista liito-oravatilanne tarkistetaan maastokatselmuksessa.

Portaiden kokonaisnousu on noin 14,5 metriä.

Savelanpuiston kuntoportaiden suunnittelualue sijaitsee Pihlajistossa, nuorisopuiston alueella. Portaat lähtevät puistosta tasaisen laakson pohjalta, nykyisen ulkoilureitin varteen rakennettavan ulkokuntoilupaikan luota ja nousevat Pihlajiston asuinalueelle päättyvän tien päähän.

Rinteeseen rakennettavat kuntoportaat kulkevat arvokkaan metsäkohteen läpi. Puita joudutaan kaatamaan vain muutama ja ne jätetään alueelle maapuiksi.

Portaiden kokonaisnousu on noin 25 metriä. Portaiden alapäähän rakennetaan kivituhkakäytävä, joka liittyy nykyiseen ulkoilureittiin.

Suutarilan kuntoportaiden paikka, Vaskipellonpuisto, on arvoniittyaluetta. Suunnittelukohde on metsäinen rinne, jossa menee mäkiharjoittelijoiden kuntoilu ura. Suutarilan portaat rakennetaan olevan polun paikalle metsän sisään. Rakentamisella ei ole vaikutusta niittymaisemaan ja niittypohjaa säilytetään mahdollisuuksien mukaan. Vaurioituneet kohdat palautetaan niityksi ja maisemoinnissa hyödynnetään alueen pintamaita.

Portaiden kokonaisnousu on noin 17 metriä.

Kaikki suunnitellut kuntoportaat ovat 2,5m leveitä, puurakenteisia ja ne varustetaan metallisilla avokaiteilla ja käsijohteilla. Jokaisen porraspaikan yhteyteen tulee infotaulu, penkkejä ja runkolukittavia polkupyörätelineitä.

Kuntoportaat valaistaan kaiteen sisälle asennettavan valaistusjärjestelmän avulla.

Täyttöjen avulla putoamiskorkeus saadaan madallettua, näin voidaan käyttää avokaidetta, joka tekee portaista kevyen näköiset. Täytöt maisemoidaan nykyiseen maastoon sopivaksi.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliErilainen kesä
Seuraava artikkeliPääsarjafutis palasi Pihlajamäkeen