Juhlitaan stadia

Kotikaupunkimme Helsinki viettää nyt perjantaina 12.6. syntymäpäiviään. Ensimmäisten asukkaiden tiedetään tulleen tänne jo keskiajalla. Joidenkin historiatietojen mukaan Ruotsin Hälsinglandin maakunnasta olisi saapunut siirtolaisia 1200-luvun puolivälissä ja he olisivat alkaneet kutsua Vantaanjokea nimellä Helsingå. Siitä olisi myös 1300-luvulla syntynyt kirkkopitäjä saanut nimensä Helsinge. Mutta muitakin mielipiteitä ja historianäkemyksiä asiasta on.  Varsinaisesti Helsinki perustettiin Kustaa Vaasan käskystä 1550 Helsinginkosken rannalle, ihan siis tähän lähelle. Vuonna 1809 Suomi liitettiin autonomiseksi suuriruhtinaskunnaksi Venäjän keisarikuntaan ja kolme vuotta myöhemmin Helsingistä tuli sen pääkaupunki. Suomen pääkaupunkina Helsinki on ollut reippaat 200 vuotta.

Koillis-Helsingillä on merkittävä sijansa kaupungissa. Helsingin maa-alueen maantieteellinen keskipiste sijaitsee Viikissä. Jakomäen kallio on puolestaan korkein piste Helsingissä, jossa asutaan. Sen korkeus meren pinnasta on 59,5 metriä. Koko Helsinkiä ajatellen meillä on paljon muitakin merkittäviä asioita. Niitä ovat rauhoitettu suoalue Slåttmossen, Viikin koetila peltoineen ja lehmineen, Fallkullan kotieläintila, Viikin ja Vanhankaupungin lahden lintuparatiisit, useissa kaupunginosissa sijaitseva vanha kartanorakennuskanta sekä monissa historiakäänteissä elänyt Malmin lentoasema. Kun perjantaina vietetään Helsingin syntymäpäivää, on täällä asuvilla syytä olla ylpeitä omasta Helsingin koilliskulmastaan.

Kotikaupunkimme syntymäpäivää on totuttu juhlimaan monenlaisin ohjelmin, joita on ollut tarjolla niin kaupungin keskustassa kuin eri kaupunginosissakin. Meillä Koillisessakin on usein ollut monta erilaista tapahtumaa, joihin osallistua. Toisin on nyt. Koronakevään vuoksi isot yleisötapahtumat on peruttu ja juhlinta tapahtuu etänä, verkossa. Koillis-Helsingistä on tiettävästi vain yksi taho mukana juhlien järjestämisessä, se on Tapanilan Teatteri Tuike. Helsinki-päivänä siis Tuikkeen kotisivuille katsomaan linkki, josta pääsee teatterielämyksen pariin.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin lentokentällä tehdään tutkimuksia
Seuraava artikkeliVerkkoon tarttui 144 kuulijaa