Olento maisemassa yllättää

Olento Maisemassa tanssiperformanssi
Olento maisemassa, Suutarilassa. Kuva Kati Raatikainen

Valokeilassa Koillinen –hanke on toukokuun aikana tarjonnut Uuden tanssin keskus Zodiacin koreografi Kati Raatikaisen ja syyrialalaisen residenssitaiteilija Angela al Debsin tanssitaidetta. A being in a view – Olento maisemassa -performanssia on esitetty niin ennalta sovitusti kuin myös pop-up esityksinä.

Koronapandemia on vaikuttanut myös Valokeilassa Koillinen –hankkeeseen siten, että suunniteltuja esityksiä ja työpajoja on jouduttu peruuttamaan. Niitä korvaamaan on työstetty koko perheen liikkeellinen performanssi toiseuden, erillisyyden ja yhteensulautumisen välimaastossa.

Olento maisemassa rakentuu ryijyn, eli painavan liikkuvan materiaalin, ja ihmisen kohtaamiseen. Esityksessä käytettävän ryijyn on tehnyt pakolaisleirin asukas Turkissa.

Esitys sopii koronarajoituksiin, sitä voi seurata turvallisen etäisyyden päästä ja se sopii myös koko perheelle.

Ensimmäisen kerran esitys nähtiin Siltamäen palvelutalon pihalla, jossa osa asukkaista seurasi sitä pihalla istuen, osa sisältä ikkunoiden takaa.

-Olemme sen jälkeen käyneet myös Suutarinkodilla, Puistolassa päiväkoti Nurkalla ja Puistolan torilla, Tapulissa palvelutalolla ja Maatullinaukiolla sekä Tapanilassa päiväkodin ja Alepan läheisyydessä, listaa Kati Raatikainen.

Raatikainen toteaa, että tanssillinen liike, kuten taide ylipäätään, on hyvin helposti vaihtuviin olosuhteisiin mukautettavaa. Niinpä koronaviruskaan ei taide-elämysten tarjoamista täysin lopettanut.

Esitykset ovat saaneet varsin erilaisen vastaanoton katsojista riippuen.

-Päiväkodin lapsia esitys nauratti. Minusta se oli aivan ihanaa, lapset reagoivat niin eri tavoin kuin aikuiset, Angela al Debs kertoo.

Myös esityksessä käytettävä ryijy on herättänyt monenlaisia tuntoja, kommentteja ja kysymyksiä katsojissa.

-Se on hienoa, koska tavoitteenamme on koskettaa ihmistä, herättää tunteita ja ajatuksia. Olennon voi käsittää monin eri tavoin. Samoin sen liikkeiden merkityksen.

Angelan mukaan noin viisitoista minuuttia kestävän esityksen ideana on tuoda ajatusten herättämisen lisäksi iloa katsojille.

-Taide voi vaikuttaa ihmisiin hyvin monin tavoin. Me haluamme ilahduttaa ihmisiä, mutta viihdyttämisen lisäksi tanssilla voidaan jopa ratkoa ongelmiakin, toteaa Kati Raatikainen.

Olento maisemassa esityksen lisäksi Kati ja Angela tekevät yhdessä Tanssia sosiaalisella etäisyydellä – Dancing with Social Distance. Se luo verkossa tilan kahden ihmisen tanssilliselle tapaamiselle ilman fyysistä läheisyyttä.

Zoom -palvelun kautta tarjotaan mahdollisuus keskustella ja tanssia virus unohduksiin. Zoom –tapaamiset ovat kahdenkeskisiä puolituntisia, jossa tanssia toteutetaan peilaamalla toisen liikettä.

-Esiintyjä voi myös tanssia sinulle suosikkikappaleesi tahdissa. Puhelut videoidaan ja niistä tehdään näyttely myöhemmin tänä vuonna, mikäli osallistuja antaa tallentamiselle suostumuksensa, Kati Raatikainen kertoo.
-Zoom-tapaamisissa on käytössä kolme kieltä, suomi, englanti ja arabia. Toivomme, että myös vanhemmat ihmiset ja ihan nuoret osallistuisivat näihin tanssillisiin tapaamisiin. Niissä voidaan joko puhua, tai vain liikehtiä ääneti, aivan kuten ajan varannut toivoo, selventää Angela.

Dancing with Social Distance –kohtaamiset päättyvät toukokuun lopussa.

Teija Loponen

Angela al Debs on Artists at Risk (AR) residenssitaiteilija AR-Safe Haven Helsingissä. Yhteistyössä ovat AR, Kansallisteatteri ja Zodiak – Uuden tanssin keskus. Residenssin on kuratoinut Perpetuum Mobile (PM) ja sitä rahoittavat Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, Kansallisteatteri ja Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Edellinen artikkeliUutta Koillis-Helsinkiä –verkkotilaisuuden kysymyksiä: Mikä asukkaita kiinnostaa?
Seuraava artikkeliKesän uudistukset