Uutta Koillis-Helsinkiä -verkkotilaisuus järjestetään kesäkuun ensimmäinen päivä. Asukkaiden kysymyksiä on reilussa kahdessa viikossa kertynyt nelisenkymmentä. Ainakin osaan kysymyksistä annetaan kaupungin järjestämässä tilaisuudessa vastaus.
-Tilaisuus pitää järjestää paikan päällä, ei verkkotilaisuudessa pysty vaikuttamaan eikä kysymään kunnolla suunnittelijoilta. Kaikki eivät pääse mukaan teknologiataitojen takia. Odotellaan että voidaan taas kokoontua, ei tällä ole niin kiire, on yhden asukkaan kommentti. Vastaavanlaisia toiveita on esitetty meille toimitukseen.
Malmin keskustan epäviihtyisyys on monen kysyjän aiheena:
-Malmille halutaan enemmän lapsiperheitä ja alue houkuttelevammaksi asunnon ostajille. Miten Malmin keskustaa tullaan kehittämään, että siellä on helppo liikkua eikä tarvitse pelätä lasten kanssa? Asemanseutu on sotkuinen ja roskainen, rattaiden kanssa on vaikea liikkua, portaat eivät toimi ja halvat pubit houkuttelevat hyvin päihtyneitä asiakkaita. Muutoin alue olisi erinomainen lapsiperheille uimahalleineen, kirjastoineen, kauppoineen ja harrastusmahdollisuuksineen.
-Miten Malmin keskustan uudistus etenee? Koska voidaan odottaa isoa muutosta? Tuleeko uusia asuintaloja, mitä tapahtuu kauppakeskuksille ja radan ylittävälle nuhjuiselle putkelle?
-Malmin torin ja Novan alue tulee siistiä ja parantaa viihtyisämmäksi sekä turvallisemmaksi.
-Malmin ostoskeskukseen järkevä pyörien säilytyspaikka, sinne ei uskalla jättää pyörää.
Asemien siisteys, viihtyisyys ja turvallisuus oli toiseksi eniten kommentteja kirvoittanut aihe:
-Nyt oikeasti kuntoon koillisen asemanseudut! Kaikki aseman seudut ovat epämukavia ja surkean tehottomasti rakennettuja. Asemien seuduille pitää saada 6-24 kerroksisia hybriditornitaloja, joissa on asuntoja, liikkeitä ja toimistoja.
-Puistolan ja Malmin asemat ovat paraatipaikalla pääradan varrella, sellaisilta niiden tulisi näyttääkin muun muassa lentokentältä saapuville.
-Tapulikaupungin asema kaipaa todellista ”kasvojenkohotusta”, pintojen säännöllistä puhdistusta ja valaisun uusimista, hissejä myöten.
Rakentamiseen liittyviä kysymyksiä on useista kaupunginosista:
– Onko Hietakummun koulun tilalle suunniteltu uutta koulua?
– Puistolan torin ympäristö on järkyttävän ruma. Voisiko ikivanhan ”ostoskeskuksen” purkaa ja rakentaa tilalle kaunis uusi rakennus?
-Vanha Tapanila tarvitsee suojelukaavan. Alueen kulttuurihistoriallinen merkitys ja suojelutarve on jo kauan tunnustettu, mutta suojelukaavan puutteessa vanhoja taloja puretaan ja arvokkaille tonteille halutaan tehdä tiivistä uudistuotantoa.
-Kaavaillaanko Viikin keskukseen mitään uutta Raide-Jokerin rakentamisen yhteydessä? Keskus on keskeneräisen tuntuinen tyhjine tontteineen.
-Siltamäen täydennysrakentaminen on ollut esillä pitkään. Mikä on tilanne Siltalanpuistonpolun rakentamisen suhteen?
-Missä mennään Pihlajamäen ostarin kaavoituksen kanssa?
Ympäristö ja viihtyisyys olivat aiheina muun muassa Vantaanjoen varressa, Ala-Malmilla ja Sepänmäessä.
-Vantaanjoen varren virkistysarvoa ei saa enää heikentää. Isonpellontien ja Viikinmäen rakentaminen sekä suunniteltu Patolan voimalan laajennus ovat jo tuhonneet jokivarren viherkäytävän, jättäkää loput rauhaan!
-Malmin lentokentälle pitäisi rakentaa keskelle kiitoratojen päälle, eikä tehdä siihen puistoa. Sitä vastoin alueen metsät tulisi säilyttää.
-Sepänmäessä Usvatien väylän sisääntulo on jo vuosikymmeniä ollut ränsistynyt, slummimainen ja huonokuntoinen.
-Kuinka on suunniteltu liikennejärjestelyt, kun Suuntimotielle suunnitellaan valtaville määrille lapsia päiväkoti ja koulut.
Teija Loponen