Erilaista elämää

Moni asia ja tapahtuma on viimeisen parin kuukauden aikana jouduttu toteuttamaan toisin kuin ennen. Meillä lehdessä haastattelut tehdään nyt pääsääntöisesti sähköpostilla tai puhelimitse, teatteria ja konsertteja esitetään livestriimauksina netin kautta ja myös harrastusten harjoituksia tehdään Internetin tarjoamien mahdollisuuksien välityksellä. Tänä keväänä yläkoulujen metsätietokilpailu, Metsävisa 2020, käydään sekin suorana verkkolähetyksenä. Nyt ei liikutakaan metsässä, vaan vastataan kilpailukysymyksiin mobiilisovelluksella. Tänään keskiviikkona käytävässä kisassa on mukana yksi oppilas myös täältä Latokartanon peruskoulusta.

Peruskouluihin palattiin viime viikolla etäopiskelusta ja moni oppilas tuntui olevan asiasta mielissään. Koulussa pääsee tapaamaan laajemmin kavereitaan ja osalle lähiopetus tuntuu sittenkin mieluisammalta. Oikea koulupäivä myös erottuu selkeämmin vapaa-ajasta. Helsingin Uudessa yhteiskoulussa koulunkäyntiä helpottaa se, että lisätilaa turvavälien takaamiseen saatiin lukion puolelta. Samoin on moni muukin koulu saanut lisätiloja käyttöönsä lähiympäristöstään. Sisätiloissa olemisen lisäksi oppitunteja pidetään ulkona ja niin kouluun tulot, välitunnit kuin ruokailukin hoidetaan porrastetusti.

Meille toimitukseen on tullut useampikin palaute siitä, että kaupungin asemakaavamuutoksiin liittyvät keskustelut käydään nyt verkossa. Etenkin iäkkäämmät toteavat, että heille on aivan liian vaikeaa mennä tietokoneen kautta johonkin tilaisuuteen. Silti kaivataan tiedonjakoa siitä, mitä omille kotinurkille on suunnitteilla. Eikä helpotusta tuo sekään, että samoja aineistoja voisi tutkia kaupungin kotisivuilta, sillä sekin edellyttäisi digitaitoja. Koronarajoitusten aikaan ei vain oikein vaihtoehtoja ole, eikä päätöksentekoa kaava-asioissakaan voida siirtää tulevaisuuteen.

Päätoimittaja Teija Loponen