Sisulle käyttöä

Suomalaista sisua on viimeisen kuukauden ajan tarvittu ja paljon. Moni riskiryhmiin kuuluva on tarvinnut sisukkuutta eristyksissä pysymiseen, samoin koululaiset etäopiskeluun ja terveydenhoitoalalla työskentelevät jaksamiseen. Myös yrittäjien sisukkuudelle sekä mielikuvitukselle on ollut käyttöä, kun asiakkaat ovat kaikonneet ja yrityksen kulut pyörivät silti kuin ennenkin. Moni yrittäjä odottelee tiloissaan, jos edes yksi asiakas päivän mittaan tulisi palveltavaksi. Kyselimme muutamilta paikallisilta yrittäjiltä, miten korona on heitä kurittanut ja millä mielellä he liiketoimintaansa jatkavat. Osa on joutunut muuttamaan toimintatapaansa tai palveluvalikoimaansa pysyäkseen edes jotenkin pystyssä.

Yhdistyksille ja esimerkiksi urheiluseuroille pakollinen asiakaskato on myös aiheuttanut suuria ongelmia. Kun harrastajia ei ole, ei ole tulojakaan, mutta tilavuokrat pyörivät silti. Tulevaa toimintaa on hankala suunnitella, jos kaikki työntekijät on lomautettu. Nyt kirjastot avasivat jo rajoitetusti oviaan ja kesäkuun alusta harrastuksiakin voi päästä toteuttamaan pienissä ryhmissä. Kokoontumisrajoituksiin tuleva väljennys sallii jatkossa pienimuotoisten tapaamisten ja kokoontumisten järjestämisen. Nyt esimerkiksi urheiluseuroissa pohditaan, miten käy kesän liikuntaleirien, voidaanko niitä toteuttaa. Ja monessa harrastuslajissa jännitetään, palaavatko kaikki harrastajat ylipäätään takaisin, vai ovatko keksineet muuta tekemistä itselleen.

Digitaalisuus on lisääntynyt valtavasti. Käytännössä elämästä ei selviä ilman tietokonetta ja tietoliikenneyhteyksiä. Ikäihmiset, joille tietotekniikan käyttö on vieraampaa, ovat pulassa kun kirjastojen ja palvelutalojen digitukitoiminta on koronan vuoksi lopetettu. Vaikka tutut ruokakaupatkin tarjoavat nyt verkkokauppatoimintaa, eivät kaikki niitä tarvitsevat osaa tilauksia tehdä. Siinä yksi syy siihen, miksi riskiryhmien omia ostostentekoaikoja tarvitaan. Vaikka koronatilanne on hivenen helpottanut, tulee uusia tartuntatapauksia päivittäin tietoon. Siksi varovaisuutta tarvitaan yhä. Sisukkuudella selvitään.

Päätoimittaja Teija Loponen