Päättäjien palsta: Björn Månsson, Sinikka Vepsä, Terhi Peltokorpi

valtuutetut
Kauko Koskinen, Veronika Honkasalo, Heimo Laaksonen, Alviina Alametsä, Sinikka Vepsä, Abirahim Hussein, Terhi Peltokorpi, Björn Månsson ja Mari Rantanen
 1. Minkä arvosanan (1-10) ja miksi antaisit Helsingin kaupungin selviytymiselle tähänastisista erilaisista korona-ajan vaatimuksista?
 2. Minkälaisissa koronaan liittyvissä päätöksenteoissa olet itse ollut luottamustehtävissäsi mukana?
 3. Miten koronapandemia on omaan arkeesi vaikuttanut?

Björn Månsson

 1. Ainakin 8+. Tilannehan on haastava, ja iso miinus tulee hoivakotien kuolemista. Plussaa sen sijaan tulee erityisesti Helsinki-Avusta, jossa kaupunki tekee yhteistyötä seurakuntien ja HOK-Elannon kanssa, ja toimenpiteistä pienyritysten auttamiseksi, muun muassa vuokrista luopumalla.
 2. Kaupunginvaltuustossa, sekä erityisesti HUS:in hallituksessa, joka on kriisin ytimessä.
 3. Kokoukset pidetään etänä, mutta tärkeimpiä kuitenkin pidetään. Suurimpana huolena on 97-vuotiaan äidin pärjääminen, mutta hän asuu senioritalossa, jossa ei ole ollut tartuntoja ja pystyy hyvin olemaan yhteydessä puhelimitse.

Sinikka Vepsä

 1. Antaisin arvosanaksi 8. Helsingin kokoisella kunnalla pitää olla jatkossa myös itsellään paremmat varmuusvarastot suojavälineiden suhteen. Hoitohenkilöstölle aiheutui merkittäviä paineita kun kirurgiset hengityssuojaimet loppuivat melko alussa. Kunta on vastuussa asukkaidensa, mutta myös työnantajana työntekijöidensä suojauksesta. Vanhuspalveluihin on kohdistunut kova paine ja toimintaohjeita on tullut päivittäin ja ne ovat vaihdelleet  jatkuvasti.
 2. Kaupunginvaltuutettuna  olen ollut osaltani mukana päätöksen teossa. HOK-Elanto edustajiston jäsenenä tein aloitteen käsidesien ja suojahanskojen saamiseksi kauppoihin. Käsidesit ilmestyivätkin nopeasti ja ne riittävät, jos asiakkaat eivät koskettele turhaan elintarvikkeita.
 3. Kaikki kokoukset ovat nyt etänä. Kauppareissuja teen harkiten pari kertaa viikossa, myös 85-vuotiaalle anopilleni tarvittaessa. Vierailen suojautuneena hänen luonaan, koska yksinäisyys tappaa siinä missä koronakin.  Aviomieheni on asiakastyössä ja ruokapaikkojen kiinni ollessa hän  käy kotona syömässä. Ruuanlaitto pitää kiinni arjessa. Tyttäriämme on tullut tavattua nyt harvemmin, mutta soittelemme päivittäin. Malmin kenttää kierrän kävellen monta kertaa viikossa.

Terhi Peltokorpi

 1. Arvosana 9. Helsingin kaupunki on toiminut hyvin koronaepidemian ja siihen liittyvien asioiden hoitamisessa. Tiedotus on ollut avointa. Pormestarin tiedotustilaisuudet ovat olleet erittäin informatiivisia ja tärkeitä. Yli 80-vuotiaille helsinkiläisille soittaminen ja palveluiden tarjoaminen yhdessä seurakuntayhtymän kanssa on ollut todella tärkeää. Palveluita on sopeutettu tilanteeseen ja siirretty verkkoon nopeasti. Kaupungin koulujen oppilaat saivat kotiin myös koneet, jotta etäopiskelu onnistuu. Miinuksena pidän etäopiskelussa olevien oppilaiden ruokailun järjestämistä, jossa viivyteltiin liian pitkään.
 2. Valtuustossa päätimme hallintosäännön muutoksesta, jotta valtuusto, lautakunnat ym. voivat pitää kokouksensa sähköisenä ja niihin voi osallistua etänä. Tämä mahdollistaa sen, että kaupunki ei pysähdy ja kaikki tarvittavat päätökset pystytään tekemään. Valtuusto seuraa aktiivisesti koronaepidemiaa ja sen vaikutuksia Helsinkiin ja helsinkiläisiin joka kokouksessa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa seuraamme myös toimialan osalta tilannetta ja olemme kannustaneet ja tukeneet kaupungin toimintojen siirtämistä verkkoon ja etänä tarjottaviksi.
 3. Vastaan töissä asiantuntijana sosiaali- ja terveysministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön asioista, joten koronaepidemia ja sen vaikutukset työllistävät minua myös töissä ja työmääräni on kasvanut selvästi normaalitilanteeseen verrattuna. Olen tehnyt maaliskuun puolivälistä lähtien etätöitä kotona. Myös puolisoni tekee etätöitä. Lapsemme ovat pois koulusta ja nuorin on pois päiväkodista. Teemme siis töitä, tuemme lasten opiskelua ja laitamme ruokaa työn ohessa päivittäin. Hapanjuurileipää olen ehtinyt leipomaan työtehtävien välissä.
Edellinen artikkeliLeijonat eivät lepää koronankaan keskellä: Leipää kuljetetaan, ruokakasseja samoin
Seuraava artikkeliKreivi Hohoo tulee kotiin