Leijonat eivät lepää koronankaan keskellä: Leipää kuljetetaan, ruokakasseja samoin

Maija Lintumäki ja Petra Pedda Lions club Malmittarista ovat olleet mukana ruokakassi -hankkeessa. Liisa Haveri, keskellä, kuuluu Helsinki-Avun koordinaattoreihin.

Korona rajoittaa toimintaa, mutta vapaaehtoistyöntekijöitä tarvitaan silti. Koillis-Helsingin lionsväki ei suinkaan lepää laakereillaan, vaan Pihlajamäen ja Pohjois-Helsingin lionsklubit ovat jatkaneet leivänkuljetustehtäviään ja LC Malmittarilta on klubilaisia on mukana riskiryhmien ruokakassikuljetuksissa.

Pihlajamäen leijonien perinteinen lahjoitusleivänhaku on jatkunut koko ajan.

-Leivänkuljettajat tosin osin vaihtuivat, yli 70-vuotiaat jäsenet kun ovat nyt karanteenissa. Rantasen Tapsa ja kerran Kallion Juha ovat hakeneet kanssani leivät. Pihlajamäen S-marketista on tullut leivän lisäksi vähän myös kahvileipää, juureksia ja hedelmiä. Alkuun tavaraa tuli vähän, kun asiakkaat tyhjensivät hyllyt. Nyt taas normaali määrä, viime tiistaina peräti 20  banaanilaatikollista, kertoo Jukka Holopainen LC Pihlajamäestä.

Holopaisen mukaan leivän tarvitsijoita on tullut myös oven taakse Pihlajamäen kirkolle.

-Puskaradio toimii, alkuun ei voitu ilmoitella toiminnasta, kun leipää ei ollut. Viime viikolla oli jo parikymmentä hakijaa. Jonkin verran olemme vieneet leipää suoraan tarvitsevien ihmisten oville ja Pihlajamäen tukikotiin. Osa leivistä menee pakkaseen satunnaisia hakijoita varten ja loput viedään Malmin Varustamoon. Sieltä kaikki menee jakoon, tietää Holopainen.

Lisäksi Pihlajamäen Leijonat lahjoittivat 1000 euroa seurakunnalle diakonia-avustuksiin.

Jukka Vuorinen Puistolan lionsklubista kertoo, että myös he lahjoittavat rahaa seurakunnan diakoniatyölle.

-Sitä emme ole mitenkään määritelleet, mihin tuo lahjoitus pitäisi käyttää, Vuorinen toteaa.

LC Pohjoinen on jatkanut suojavarustein viikoittaisia leipäkuljetuksiaan seurakunnan ruoka-apuun. LC Suurmetsän oli tarkoitus järjestää soppakirkko, mutta se on jouduttu perumaan.

Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteinen Helsinki-Apu soittaa läpi kaikki ikäihmiset tarkistaen heidän avuntarpeensa. Vanhuksille vietävien ruokakassien kuljetukseen on kutsuttu Lions-klubien jäseniä mukaan.

LC Malmittarista Petra Pedda ja Maija Lintumäki ovat hoitaneet jo muutaman päivänä ruokakassien jakoa.

-Kierrokselle lähdetään Matteuksen kirkolta. Ensimmäisellä kerralla saimme Itä-Helsingin osoitteita kohteeksemme. Listalla oli kaikkiaan 13 nimeä/osoitetta, joita lähdimme työparina kiertämään. Toinen ajoi ja toinen soitti kassin saajalle, jotta tämä osasi tulla avaamaan oven. Olimme saaneet kirkolta suojavarusteet, eli hanskat ja hengityssuojat. Kirkolla oli muutenkin ihan rautaiset ammattilaiset meitä ohjeistamassa, kertoo Petra Pedda.

Naiset kertovat, että työparina toimiminen sujui näppärästi, toisen viedessä kassia näpytteli kuski jo seuraavan osoitteen valmiiksi navigaattoriin.

Yhteen kierrokseen kuluu keskimäärin kaksi tuntia. Yhteyshenkilö oli suunnitellut valmiin ajoreitin, jota oli helppo seurata, eikä tarvinnut itse miettiä missä järjestyksessä kannattaa kohteisiin ajaa. 

-Keikan jälkeen oli todella hyvä mieli, koska näille ihmisille ruokakassit tulivat todella tarpeeseen ja niitä oli odotettu. Apu on tosi konkreettista, kun se näkyy suoraan ruokapöydässä, Petra ja Maija toteavat.

Vappuaattona heillä oli ruokakassikierros Kallion suunnalla ja uusia kierrospäiviä on jo sovittuna.  

-Hieno juttu, kun apua voi antaa omien aikataulujensa puitteissa, omaa yritystään pyörittävä Petra Pedda kiittelee.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliOnnea äidit!
Seuraava artikkeliPäättäjien palsta: Björn Månsson, Sinikka Vepsä, Terhi Peltokorpi