Viikin kirjastojen remontti on alkamassa kesäkuussa

Koronassa on sekä Helsingin yliopiston että Helsingin kaupungin kirjastot. Niiden uudistetut ja monipuolisemmat tilat avautuvat näillä näkymin syksyllä 2021. Sitä ennen kirjastoilla on talossa yhteinen väistötila. Kuva Helsingin Kaupunki

Sinisyyttä säihkyvä ympyrätalo Viikissä eli Infokeskus Korona tullaan remontoimaan perusteellisesti vuosien 2020–2022 aikana. Urakka alkaa näillä näkymin kesäkuun alussa. Remontti koskee myös rakennuksessa toimivia Helsingin kaupungin ylläpitämää Viikin kirjastoa ja Helsingin yliopiston ylläpitämää Viikin kampuskirjastoa. Niiden tilat ovat kiinni noin vuoden.

Vielä ennen koronakriisiä oli tarkoitus, että kirjastot pitävät ovensa auki toukokuun loppuun asti. Sulkeminen kuitenkin aikaistui suunnittelemattomalla tavalla, kun kaikki Suomen kirjastot suljettiin valtioneuvoston päätöksellä 18. maaliskuuta ja toiminta siirtyi pitkälti verkkoon.

Kirjastojen asiakkaille hyvä uutinen on, että kirjastoille on järjestynyt remontin ajaksi yhteinen väistötila rakennuksen neljänteen kerrokseen. Vielä viime vuonna yhtenä ajatuksena oli palvella asiakkaita kirjastoautossa.

Maaliskuun lopussa Viikin kirjastossa piti olla asiakkaille remonttikahvit, jolloin olisi yhteisesti vielä keskusteltu niin väistötilasta kuin uusittavistakin tiloista. Infotilaisuudet peruuntuivat koronan takia.

Väistötilat aiotaan avata elokuussa. Väistötiloissa tulee olemaan rajatusti aineistoa, mutta sitä voi varata verkosta mielin määrin etukäteen ja noutaa yhteiskirjastosta normaaliin tapaan. Tilaan tulee myös muun muassa lehtien lukupiste sekä noin sata luku- ja työskentelypaikkaa.

Asiakkailla on ollut mahdollisuus vaikuttaa remontin suunnitteluun jo useita kuukausia. Viikin kampuskirjastossa on kerätty palautetta opiskelijoilta ja tutkijoilta. Viikin kirjaston asiakkaille on järjestetty remonttikysely, ja kirjaston henkilökunta on vieraillut alueen peruskouluissa kysymässä nuorten toiveita. Kirjaston ilmoitustaulukin on ollut kommentoijien vapaassa käytössä.

Kesäkuun alussa starttaava työ on tarkoitus tehdä kahdessa vaiheessa. Vuosien 2020–2021 aikana remontoidaan infokeskuksen kerrokset 1., 2. ja 3. Vuosina 2021–2022 on 4. ja 5. kerroksen vuoro.

–  Työlle haetaan parhaillaan rakennuslupaa ja urakkapyynnöt ovat tarjousvaiheessa. Toistaiseksi olemme pysyneet aikataulussa. Vielä ei tiedetä, vaikuttaako korona rakennusosien toimitusaikoihin, kertoo arkkitehti Mika Huhtala Helsingin yliopiston yliopistopalvelujen tilat ja kiinteistöt -yksiköstä.

Tulevassa remontissa keskitytään pitkälti sisätiloihin, mutta julkisivuunkin on suunniteltu joitain näkyviä muutoksia. Pyöreään rakennukseen halutaan tehdä aivan uusi läpikulkuyhteys.

– Ajatus on, että rakennuksen valokuilutilaan tulee läpikuljettava sisäyhteys etelästä pohjoiseen. Toinen yhteys tulee Viikinkaarelle päin, jonne tulee raitiotiepysäkki ja toinen tulee pohjoispuolelle tulevan Viikki-Malmi-raitiotien pysäkin suuntaan.

Arkkitehdin mukaan asiassa on tällä hetkellä näkemysero, johon odotetaan ratkaisua rakennusvalvonnan lupaviranomaisilta.

– Rakennuksen alkuperäisten suunnittelijoiden mielestä rakennus on maamerkki, ja sen pitäisi pysyä kaupunkikuvallisesti ehyenä, mutta meidän tahtotila tilaajina on avata rakennusta paremmin sen käyttäjille.

Läpikulun varrelle on tulossa pikaravintola ja kioski. Niille lohkaistaan tilaa nyt tyhjänä olevasta toimistosta sekä kirjaston lehtilukusalista. Neuvottelut tulevien ravintolayrittäjien kanssa ovat vielä kesken.

Remontoinnin lähtökohtana on toteuttaa uudistus mahdollisimman ekologisesti. Koronan tilat lämpenevät tulevaisuudessa mahdollisesti maalämmöllä.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliNuoret haluavat e-urheilupelejä Malmille
Seuraava artikkeliVanhankaupunginlahden linnusto on monipuolistunut