Viikin normaalikoulun ysiluokkalaiset pohtivat etäopiskelua 
Mitä, jos meillä ei ole ysiluokan kevätjuhlaa?

Kotona opiskellessa voi valita itselle sopivan työpisteen. Kuva: Siiriliisa Joutsen

Hallitus päätti 30. maaliskuuta, että etäopetusta jatketaan toukokuun 13. päivään asti, huonossa tapauksessa jopa kevätlukukauden loppuun. Vaikka etäopiskelussa on positiivisiakin puolia, yhdeksäsluokkalaisia mietityttää, miten käy kurssiarvosanojen tai kevätjuhlan.

Osa ysiluokkalaisista kokee keskittymisen opiskeluun helpommaksi kotona, kun ei ole kavereita ympärillä. Motivoitumista tehtäviin voi kotona helpottaa esimerkiksi syömällä milloin haluaa tai kuuntelemalla musiikkia, mitä koulussa ei saa tehdä.

Toisille koulu olisi juuri se paikka, jossa pelkästään opiskellaan. Siellä on helpompi työskennellä, kun ei ole vaihtoehtoista tekemistä. Koulussa opettajilta on helpompi saada apua.

-Keskittyminen voi olla helpompaa kotona, kun ei ole koko luokka siinä ympärillä. Asiat kuitenkin jäävät paremmin mieleen koulussa, kun ne käydään yhteisesti läpi, joten siellä on helpompi opiskella. Tehtäviä voi tehdä kotonakin, mutta asiat opitaan ihmisten kautta. Esimerkiksi joku vitsi tai opettajan kertoma muistisääntö jostain aiheesta voi jäädä mieleen pitkäksi aikaa, kommentoi yhdeksäsluokkalainen Kristian Vrabi.

Etäopiskelu vaikeuttaa päivärytmin ylläpitämistä, kun raja koulun ja kodin välillä ei ole enää selvä. Koulusta konkreettisesti pois lähteminen auttaa myös lopettamaan koulutyöt ja siirtymään vapaa-aikaan.

Monet kokevat oppineensa työskentelemään itsenäisemmin, kun kukaan ei ole pakottamassa koulutöiden tekemiseen.

-Olen oppinut työskentelemään tehokkaammin ja aikatauluttamaan opiskeluani niin, että kaikki tehtävät tulee tehtyä ajoissa, kertoo Siiriliisa Joutsen.

Ysiluokkalaiset ovat myös huomanneet asioita, jotka auttavat omaa keskittymistä: puhelimen laittaminen toiseen huoneeseen, musiikin kuuntelu ja ulkoilu.

Jos jokin aine on vaikea opiskella etänä, on sen opiskelu usein tuottanut vaikeuksia jo koulussa. Fysiikka on lähes kaikille haastatelluille vaikein etäaine. Motivoituminen vaativaan aineen opiskeluun on kotona vielä hankalampaa kuin koulussa.

Vaikka etäopiskelusta löytyy mukaviakin puolia, ysiluokkalaisia huolettaa, miten käy arvosanojen, joilla haetaan jatko-opintoihin.

-On vaikeaa, kun ei itse hirveästi tiedä, miten opettajat arvioivat osaamistasi, pohtii Siiri Moksunen.

Osaa mietitytti myös, tuleeko lukiossa opiskelussa ongelmia, jos on ollut koko kevään etäkoulussa.

Viikin norssin tämän vuoden yseiltä saattaa jäädä toukokuun projektiviikko välistä. Eniten heitä kuitenkin surettaa ja huolettaa, perutaanko paljon odotettu kevätjuhla.

Tilanteesta huolissaan oleva Fia Vienola kommentoi: -Vaikka ysin päättärit ja ruusujenjako eivät tavallaan ole niin iso asia, tämä on kuitenkin eräänlainen ajanjakson päätös. On surullista, että viimeisiä koulukuukausia ei voi viettää vanhassa koulussa kavereiden kanssa.

Juttuun on haastateltu kolmeatoista Viikin Normaalikoulun oppilasta.

Maija Laukkanen