Hävikkiruokaterminaali Tapulikaupunkiin

Puistolan hammashoitolan alakerrassa oleva liiketila on ollut tyhjillään jo pitkään. Kuva Teija Loponen

Helsingin kaupunki on päättänyt vuokrata ruoka-avun hävikkiterminaalille tilan Tapulikaupungin Maatullinaukiolta tyhjänä olevasta liiketilasta. Terminaalista ei jaeta hävikkiruokaa ihmisille suoraan.

Hävikkiterminaali hyödyntää ruokaa, joka muuten menisi hukkaan.  Hävikkiruoka saadaan terminaaliin lahjoituksina muun muassa kaupoista, tukuista ja elintarviketehtaista. Ruoka kuljetetaan terminaalista helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille. Tässä  verkostossa on mukana järjestöjä, seurakuntia ja kaupungin toimipisteitä, jotka järjestävät helsinkiläisille monipuolista ruoka-aputoimintaa, kuten yhteisölounaita, välipaloja ja kotiin vietäviä ruokakasseja.

Hävikkiterminaalin perustaminen on osa Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteistä ruoka-avun kehittämishanketta. Alustavan aikataulun mukaan terminaali aloittaa toimintansa syksyllä 2020.

Tällä hetkellä tehdään 65 ruokatoimitusta viikossa 35 eri ruoka-aputoimijalle. Ruokaa lahjoittaa 25 kauppaa tai valmistajaa.

-Terminaalin myötä voimme kasvattaa toiminnan volyymia. Uusia lahjoittajia ja hävikistä kiinnostuneita ruoka-aputoimijoita tulee koko ajan lisää, kertoo hankeasiantuntija Katja Lehtola Helsingin seurakuntayhtymästä.

Hävikkiruoan logistiikan lisäksi kehittämishankkeessa tavoitteena on tuoda palveluja lähemmäs ruoka-apua sekä lisätä ihmisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Ruoka-avun kehittämistyötä tehdään yhdessä helsinkiläisten ruoka-aputoimijoiden kanssa.

-Haluamme rakentaa kokonaisuuden, joka palvelee mahdollisimman hyvin sekä ruoka-aputyötä tekeviä että ruokaa hakevia helsinkiläisiä, sanoo kehittämishankkeen yhteisödiakoni Jukka-Pekka Vaittinen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliHarrastuksia pyöritetään nyt kekseliäisyyden avulla
Seuraava artikkeliIlon pilkahduksia