Tunne-elämyksiä lapsille ja aikuisille: Aistit avoinna Malmitalossa

Kauhukokemus Viimeinen vuoro sopii vain yli 16-vuotiaille. Kuva Teatteri Tuike

Teatteri Tuike ja Malmitalo järjestävät yhdessä loppuviikon aikana moniaistisen teatterifestivaalin Aistit avoinna. Malmitalon lavalla koetaan kolme Teatteri Tuikkeen suosittua esitystä, jotka huomioivat näköaistin lisäksi muitakin aisteja.

Malmitaloon haettiin maaliskuulle 2020 ohjelmatoteuttajaa avoimen Open call -haun kautta.

-Teatteri Tuikkeen Aistit avoinna -teatterifestivaali valikoitui lukuisten hyvien hakemusten joukosta ja tapahtuma toteutetaan nyt yhteistyönä, kertoo kulttuurituottaja Joni Käenmäki.

Kaksi Malmitalolla nähtävistä esityksistä on sokkoteatteriesityksiä ja kolmas huomioi näköaistin lisäksi kevyesti muitakin aisteja.

-Tuikkeen tavoitteena on sokko- ja aistiteatterin, fyysisen teatterin, sanattoman teatterin ja naamioteatterin muotojen kehittäminen Suomessa, kertoo Teatteri Tuikkeen tuottaja Noora Kääriäinen.

Noora Kääriäinen muistuttaa, että sokkoteatteriesitys ei ole pelkkä kuunnelma, vaan huomioi myös tunto- ja hajuaistin.

-Varsinkin sokkokauhuesitykset ovat tavoittaneet paljon sellaista yleisöä, joka ei perinteisesti käy teatterissa usein, kuten erityisesti nuoria miehiä. Esitykset ovat lisäksi erinomaisia näkövammaisille katsojille, sillä erillistä kuvailutulkkausta ei tarvita.

Tuike esittää Aistit avoinna -festivaalilla kolme eri-ikäisille suunnattua esitystä. Pieni tulitikkutyttö on sokkoteatteria yli 6-vuotiaille. Vaikka sadun tulitikkutyttö kuolee, ei tarina ole tragedia, vaan kuolema halutaan näyttää luonnollisena jatkumona elämälle.

Viimeinen vuoro aikuisille suunnattu kauhukokemus. Silmät kiinni koettava kauhuesitys kuljettaa yleisöä illan viimeisellä metrovaunulla. Metrojuna kuitenkin pysähtyy keskelle pimeitä tunneleita – eikä toivoa nopeasta poispääsystä ole. Esityksessä on myynnissä kahdenlaisia paikkoja, pelkääjän paikoilla oma henkilökohtainen tila on täysin turvattu, mutta kauhut koetaan. HC-paikalla voi kokea esityksen karmeat tunnelmat voimakkaammin, sillä niillä paikoilla saatetaan yleisöä myös koskettaa.

Lisäksi ohjelmistossa on Tuikkeen uusin lastennäytelmä Siskoni mun. Koko perheelle suunnattu esitys ystävyyden ja mielikuvituksen voimasta käsittelee monille lapsille tuttuja aiheita: koulun alkua, uuden perheenjäsenen syntymää ja ympäröivän maailman ihmettelyä.

Teatteri järjestää festivaalin aikana myös kaikille ilmaisia aistielämyksiä Malmitalon aulassa. Yksi aistielämys on moniaistinen satuhetki lapsille ja toinen on kaikenikäisille silmät peitettyinä koettava aistielämys, joka vie kokijan matkalle toiseen ulottuvuuteen ja irrottaa hetkeksi arjesta.

Teija Loponen

Pieni Tulitikkutyttö 12.3. klo 15 ja 16, 14.3. klo 14, yli 6 v, liput 10 e, kesto  30 min.

Siskoni mun 12.3. klo 18, 14.3. klo 12 ja 16, yli 4 v, kesto 45 min, liput 10 e.

Viimeinen vuoro, 13.3. ja 14.3. klo 19, yli 15 v. Kesto noin 1 h
Liput: Pelkääjän paikka 18 e / HC-paikka 20 e.

Edellinen artikkeliPudotuspelit käyntiin tasaisissa merkeissä
Seuraava artikkeliMosalaiset kerääntyivät hätähuutoon asemalle