Leikkipuiston pihasuunnitelmille sanottiin ei ja kyllä

Tervis asukasilta
Immolantiellä esitelty puistosuunnitelma valmistuu kesällä 2020 ja rakentaminen aloitetaan alustavan aikataulun mukaan syksyllä 2020. Mahdollinen palaute tulisi antaa 12.3.2020 mennessä. Tapaninvainion aluepuiston suunnitelmaluonnos löytyy kaupungin verkkosivuilta. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Leikkipuisto Tervapääskyn uudistiloissa Immolantiellä oli Tapaninvainion aluepuistoa koskeva asukasilta torstaina. Tilaisuudessa kerrottiin, että mitä Tervapääskynpolun puistossa olevalle leikkipuistotontille aiotaan tehdä. Sitä tuli kuulemaan viitisentoista asukasta.

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala aikoo purkaa aluepuistossa olevan Tervapääskyn vanhan rakennuksen ja rakentaa tontille uuden leikkipaikan. Puistoon aiotaan tehdä omat leikkipaikat pienille ja isommille lapsille.

Leikkipuistorakennuksen purkamista perustellaan säästösyillä. Korjaus maksaisi liikaa ja kaupungin edustajien mukaan uusi veisi jopa miljoona euroa. Puiston uudistamisen tarkka hinta ei illassa selviä, mutta arvioksi saadaan noin puoli miljoonaa euroa.

Puiston suunnittelija Katarina Mäntyoja WSP Finland Oy:stä esittelee suunnitelmaluonnosta asukkaille. Paikalla ovat myös Helsingin kaupunkiympäristön toimialan maankäyttö- ja kaupunkirakenneosaston puisto- ja viheraluesuunnittelun projektipäällikkö Petra Rantalainen ja Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialasta leikkipuistoyksikkö Malmi-Latokartanon johtava leikkipuisto-ohjaaja Nina Vuori.

-Puiston muutokset ovat pieniä, mutta voivat toki olla teille valtavia. Toiminto muuttuu ja lähtee rakennus, toteaa Mäntyoja.

Yksi naisasukas kritisoi voimakkaasti koko suunnittelua ja jo tapahtunutta tilannetta, jossa Tervapääskyn toiminnot on siirretty Immolantielle.

-Ei tästä uudesta voi puhua leikkipuistona. Täällä on lapsille rautakarsinat. Tuo entinen on oikea leikkipuisto. Siellä on vessat, grilli, pulkat, se on paljon monipuolisempi kuin nykyinen. Lapset pääsivät siellä veteen, kun muualla oli sinilevää, nainen ilmaisee tuohtuneena.

Asukasillassa eniten keskustelua herättää kahluualtaan muuttaminen pienten lasten potkulautailupaikaksi. Puiston reunalla olevista lähitaloista tulleet asukkaat eivät innostu ideasta ollenkaan.

Kun vesi meni, alkoi skeittausmelu. Sitä käytetään väärin, eikä kaupungilla ole mahdollisuuksia valvoa. Kaljaa juova nuoriso häiritsee. Siellä on sopivasti suojaisa nurkkaus. Puiston reuna toimii vessana, naapurissa asuvat miehet luettelevat ongelmia.

Keskustelu äityy välillä niin voimakkaaksi, että projektipäällikkö on valmis poistamaan koko altaan.

-Jos halutaan, että toiminto poistuu, niin me nurmetetaan se. Muuta ei varmasti tule tilalle, projektipäällikkö Rantalainen toteaa tuohtuneena.

-Ei me hankalia haluta olla, mutta halutaan tietää, että mitä sinne tulee, yksi miesasukas kommentoi.

Kun suunnitelmaa on pääsääntöisesti vain kritisoitu, pyytävät kaupungin edustajat asukkailta positiivisia kommentteja. Niitäkin tulee. Yksi äiti kiteytti asian näin:

-Minusta tämä on tosi hyvä ja paranee entisestä. En keksi mitään negatiivista. Asun itse vähän kauempana Kerttusentiellä. Ymmärrän toki meluongelman lähiasukkaille.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKarkauspäivänä Viikissä vihittiin urakalla hääpareja: Hanna ja Sami sanoivat TAHDON
Seuraava artikkeliAmpujantielle tuleva hoitopaikka maksaa yli 10 miljoonaa euroa