Huhtamo ja Laitala valtaavat Lavaklubin: Kaj meitä laulattaa

Lavaklubilla esiintyvien Markku Huhtamon ja Juhani Laitalan ystävyys on jatkunut yli vuosikymmenten.

Markku Huhtamo ja Juhani Laitala kokosivat koskettavan lauluillan Chydeniuksen lauluista viiden vuosikymmenen ajalta. Mausteena on vanhoja videopätkiä, valokuvia sekä näytelmäkohtauksia. Ja yllätyksiäkin.

-Nenäliinat mukaan, vinkkaa Huhtamo.

Viime keväänä tuli kuluneeksi 50 vuotta Pohjoisesta kotoisin olevien, Tapaninvainioon päätyneen Markku Huhtamon ja Tapanilaan asettuneen Juhani Laitalan teatterikouluun pääsystä. Teatterikoulua käytiin Kansallisteatterin vintillä ja se kesti neljä vuotta.

-Teimme kevään kurssijuhlaan seitsemän Chydenius-laulun setin, meidän kurssillahan oli suuri ilo ja onni saada laulunopettajaksemme Kaj Chydenius. Hän oli sitä mieltä, että jokainen osaa laulaa ja kyllä me kaikki laulettiinkin, osa tosin aivan nuotin vierestä, näyttelijäkaksikko muistelee hymyssä suin.

Tuosta juhlasta heräsi ajatus, että Chydeniuksen lauluista voisi koota kokonaisen lauluillan.

-Koska tuolla Juhanilla on vielä jalka Kaupunginteatterin oven välissä, saimme varatuksi Lavaklubin esityksillemme neljäksi illaksi nyt maaliskuussa. Säestäjäkin löytyi omasta takaa, Juhanin vaimo, pianisti Ritva Laitala. Hänkin ollut kuvioissa mukana samat 50 vuotta, kuten tuosta aikanaan Rovaniemen torilla olleessa telttakuvaamossa otetusta kuvasta näkyy, Huhtamo kertoo.

Kolmikko otatti samalla taustalla tuoreen kuvan tätä esityssarjaa varten.

Lavaklubilla on luvassa parikymmentä laulua vuosikymmenten varrelta. Molemmat miehet valitsivat esitettäväksi itselleen mieluisia kappaleita, riitaa siitä, kumpi saa laulaa mitäkin ei syntynyt.

-Minä halusin ehdottomasti voittaa itseni laulamalla Sinua, sinua rakastan. Jussi on sitä jo esittänyt, joten soi sen minulle, Markku selventää.

Mukana on Chydeniuksen lauluja myös kolmesta näytelmästä. Näistä Akseli ja Elina, Kauppamatkustajan kuolema, sekä Matti Väkevä –näytelmistä nähdään myös kohtaukset.

-Ollaan muuten molemmat näytelty Akselissa ja Elinassa, eri produktioissa vain, Huhtamo toteaa.

Viiteenkymmeneen vuoteen ja niihin liittyviin lauluihin mahtuu paljon muistoja. Ne kävivät syvälle mieliin ja miehiin, mutta kuten Laitala toteaa, paras nauru syntyy kyynelten läpi.

Opiskeluajan nelivuotinen tiivis yhdessäolo hitsasi kaikki kurssilaiset niin yhteen ja tutuiksi toisilleen, ettei nytkään lauluiltaa synnytettäessä tullut eteen mitään yllätyksiä toisesta.

-Tai no, vanhentunuthan tuo kovasti on, Laitalan Jussi heittää Huhtamosta.

-Mutta omin jaloin yhä kuljen, tulee heti vastaukseksi.

Tiedossa on aikamoinen nostalgiamatka, jonka kaari ulottuu 50 vuoden takaa tähän päivään.

Miehet ovat koonneet ja harjoitelleet esitystä viiden kuukauden ajan. Siinä on muisteltu paljon ja myös Kaj Chydenius kävi Laitalan kotona harjoituksia seuraamassa ja vinkkejä antamassa.

-On niin tarkkaakin tarkempi mies yhä vain. Opasti, että tuo kohta vähän noin ja noin, Huhtamon Markku kertoo.

Yllätyksiä esityksessä on tiedossa muutamiakin, yksi niistä paljastettakoon, Laitalan lied-esitykset, nekin Chydeniuksen sävellyksiä.

Teija Loponen

Esitykset Kansallisteatterin Lavaklubilla 10.3. (ensi-ilta), 12.3., 24.3. ja 25.3. klo 19, liput 20 e. Kesto noin tunti 15 min.

Edellinen artikkeliViikin pellolle syntynyt luistinrata veti valtavasti väkeä
Seuraava artikkeliVaimoni on toista maata naurattaa Malmilla