Pukinmäen taidekouluilla touhukas talvilomaleiri

Jee, meillä on kivaa! Kuva Teija Loponen

Sirkuskoulun tiloissa riitti viime viikolla vauhtia ja vaarallisia tilanteita – tosin täysin turvallisessa ympäristössä. Energiaa purettiin urakalla ja sitä myös saatiin Pukinmäen marttojen mainioista lounaista.

Viiden päivän ajan päästettiin mielikuvitus valloilleen ja sukellettiin sirkuksen ja teatterin maailmaan. Leirillä tutustuttiin aamupäivisin Jenny Mansikkasalon opastuksella monipuolisesti sirkuksen eri lajeihin, ja iltapäivisin teatterin työtapoihin ja esitysten tekemiseen Tanja Hautakankaan kanssa.

Taikaviidakko-nimellä kulkeneella, 7–12-vuotiaille tarkoitetulla talvilomaleirillä oli mukana niin taidekoulujen toiminnassa mukana olevia kuin aivan muita asioita harrastavia lapsia. Nopeasti kaikki kuitenkin tutustuivat toisiinsa.

Leirin parasta antia oli tekemisen ohella ruoka. Marttojen lounaat olivat leiriläisten mielestä todella herkullisia, kiitosta irtosi niin itse ruoalle kuin jälkkäreillekin sekä palvelulle. Leiriläiset kokivat olleensa kuin kuninkaallisia lounasaikana.

-Ja jos lapset tykkäsivät ruoista, niin martat tykkäsivät syöjistä, kehuivat nimittäin leiriläisiä tosi hyviksi syöjiksi ja vieläpä kohteliaiksi sellaisiksi, kertoo Tarja Hautakangas.

Aamupäivisin kokeiltiin sirkustemppuja ja iltapäivisin paneuduttiin itsensä ilmaisuun tekemällä erilaisia harjoituksia ja omia pieniä esityksiä.

Niissä seikkailivat leiriläisten itsensä keksimät hahmot, muun muassa känniset mummot (olivat Kiinassa saaneet kielivaikeuksien vuoksi veden sijasta olutta) ja korona-virus. Myös aivan hiljaa ja paikallaan olemista harjoiteltiin hiljalleen kehittyvien olioiden muodossa.

Välillä haettiin puvustamosta rooliasuja, toisinaan käytettiin apuna sirkusvälineitä.

-Vaikka tämä on varsin hektistä ja rankkaa, niin kyllä tuo leiriläisten ilo ja into tehdä täysillä kaikkea antaa itsellekin energiaa. Ja hyvin huomaa eron arki-iltojen harrastustunteihin, lapset ovat nyt lomalla paljon rentoutuneempia, toteaa Hautakangas.

Vaan annetaanpa leiriläisten itse kertoa tunnelmistaan:

Olivia: Leiri kuulosti kivalta, siksi lähdin mukaan. Hauskinta on ollut pyöriä pallojen päällä.

Raita: Vanhemmat ehdottivat tätä kun en halunnut yhdelle toiselle leirille. Jonglööraus on ollut parasta!

Emil: Ilma-akrobatia ja (kiipeily)kankaat ovat tosi kivoja.

Anni: Käyn sirkuskoulussa ja ilma-akrobatiassa, eli kahdesti viikossa täällä muutenkin. Olen kokeillut jo kaikkia näitä juttuja aiemminkin, mutta silti täällä on tosi kivaa.

Eerika: Ruoka on tosi hyväa ja ihanat jälkkärit! Ruoka tuodaan pöytään ja astiatkin viedään pois, ollaan kuin hotellissa. Kankailla on tosi kiva kiipeillä, mutta ihan katonrajaan en vielä uskalla mennä.

Saana: Harrastan ilma-akrobatiaa, mutta nyt on ollut kiva kokeilla muun muassa pallojen päällä pysymistä.

Leo: Pallot on ollut parasta. En oikein odottanut mitään erityisesti, mutta kiva kokeilla kaikkea.

Petra: Tulin, koska halusin päästä harjoittelemaan erilaisia temppuja. Ja on tosi hyvät ruoat. Porkkanaraastekin oli uskomattoman hyvää.

Olavi: Rengas on mun lemppari, kiipesin siihen istumaan ja sitten pyörin sillä ilmassa.

Valo: Osaan vähän kaikkea ennestään, mutta pallot olivat uudempi juttu. Tykkään myös teatteriosuudesta, on tosi kiva tehdä pieniä esityksiä.

Sharon: Leiri on ollut ihan hauska, kankaat ja trapetsi ovat sirkuspuolen hauskimmat kokemukset.

Elsa: Tykkään hurjasti näistä ruoista ja kaikkia asioita on kiva kokeilla.

Sara: Sirkus ei ole oikein mun juttu, teatterista tykkään sitäkin enemmän!

Sonja: Trapetsit on parasta. Käyn täällä kuvataidekerhossa, mutta tämä teatteri onkin tosi kivaa, olisi kiva harrastaa sitä.

Mimosa: Molemmat on hauskoja, sirkus ja teatteri. Oli mielettömän kivaa tehdä oma esitys. Onneksi niitä on loppuviikollakin!

Valtaosa leiriläisistä asuu Pukinmäessä, mutta osa saapui Tapanilasta, Oulunkylästä ja Vuosaaresta asti. Pukinmäen taidekouluilla oli myös syyslomalla lapsille leiritarjontaa ja niitä aiotaan jatkossakin järjestää.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliHontai Judon nuoret mitaleille SM-kisoissa
Seuraava artikkeliHelsinki-Malmin lentoasemasta huoltovarmuutta tukeva kenttä?