Himmelin muuttoon tuli järkeä

Päiväkoti Himmelin kovapintaiset pöydät ja tuolit homepuhdistetaan. Lukijan kuva.

Päiväkoti Himmelin väistötiloihin ei viedäkään vanhan päiväkodin irtaimistoa lukuun ottamatta joitakin huonekaluja. Kiinteistön hoidosta vastaava Helsingin kaupunkiympäristön toimiala piti vanhemmille toissa maanantaina tiedotustilaisuuden, jonka anti oli, että iso määrä tavaroita siirtyy puhdistettuna uudistilaan. Sen jälkeen tilanne on kuitenkin muuttunut vanhempien kyseenalaistettua siirrot.

-Vanhemmat olivat olleet tänään päivällä yhteydessä varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Eeva Tiihoseen, joka oli ollut ehdottomasti sitä mieltä, että uuteen paviljonkiin ei tule leluja, kirjoja, verhoja, pyyhkeitä, lakanoita tai muita tekstiilejä. Myös sängyt ostetaan kokonaan uutena patjoineen päivineen, kertoo helpottuneena päiväkoti Himmelin vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Katariina Huurtola tiedotustilaisuutta seuraavana päivänä.

Aluepäällikkö Tiihonen on luvannut vanhemmille, että nyt asia etenee lasten etu edellä. Tätä ennen vanhempien luottamus kaupunkiin on ollut koetuksella. Monet vanhemmat ovat protestoineet irtaimiston siirtoa uuteen päiväkotiin ja laittaneet sähköpostia useille tahoille useaan kertaan. Vanhempien mukaan heille ei ole monestikaan vastattu mitään. Ihmetystä on herättänyt myös se, että kaupungin oma sisäilmatyöryhmä väittää nyt, ettei tiloissa haise home, vaikka kuntoraporteissa myös haju on merkitty moneen kohtaan.

Päiväkoti Himmeli Töyrynummen Olkilyhteentiellä on tutkitusti niin pahoin saastunut eri mikrobeista, että sen tuomiona on purkaminen. Sisäilmassa on muun muassa sädesientä ja Aspergillus Versicolor -homesientä, joka voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Tilojen käyttäjillä on ilmennyt muun muassa ihottumaa, yskää, keuhkoputkentulehduksia ja astmaa. Osa sairastelleiden lasten vanhemmista on ottanut lapsensa pois päiväkodista tai käyttää lasta hoidossa mahdollisimman vähän.

Päiväkodin sisäilmaa on yritetty viime kuukausien aikana pitää käyttökuntoisena paineistusten avulla, mutta kaupunkiympäristön toimialan sähläysten vuoksi sisäilmaa on ennemminkin pilattu kuin saatu terveellisemmäksi. Nyt ilmanpuhdistuksen pitäisi olla kunnossa, mutta JK Mikrobitekniikka -nimisen yhtiön syksyllä tekemä homesiivous oli hyödytön, sillä myöhemmin selvisi, että paineistukset oli tehty väärin.

Päiväkodin viereen on tehty väistötilat, ja nyt valmistellaan muuttoa vanhasta uuteen. Näillä näkymin vanhan tilan kovapintaiset tuolit ja pöydät tullaan puhdistamaan Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaisesti ja siirtämään uudistilaan. Kalusteet puhdistaa JK Mikrobitekniikka.

Aluepäällikkö Tiihonen on yhdessä päiväkoti Himmelin johtaja Saila Mansikan kanssa käynyt läpi materiaalit, joita vanhoissa tiloissa on. Valtaosa tavaroista tullaan uusimaan. Osa leluista hyödynnetään ulkoleikeissä. Pianon puhdistusta selvitellään yhä. Henkilökunnan kuukauden ikäiset kannettavat puhdistetaan ja muut digilaitteet puhdistetaan myös.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliLeijonien talviriehassa riittää vipinää
Seuraava artikkeliHyvää ystävänpäivää