Vuorten vallassa

Jertta Ratia, Rinteiden ruoho.

Taidemaalari Jertta Ratia kertoo vuorissa olevan jotain kiehtovaa ja mystistä, siksi ne esiintyvät hänellä maalauksissakin.

– Haltioidun joka kerta jyrkänteistä ja laaksoista, vaikka olen vaeltanut Euroopan eri vuoristoissa jo pari vuosikymmentä. Samalla koen vahvasti sen, ettei maisema antaudu minulle. Se on aina yhtä haastava ja pakeneva. Silti haluan yrittää tunkeutua vuorten olemukseen aistimusteni kautta ja välittää tuntojani maalauksissani. Vuorilla koen vapautta, hengitän raitista ilmaa ja kerään aistimuksia. Tajuntani työskentelee koko ajan, mutta työ on ihmettelyä, kokonaista olemassaoloa, voisiko sanoa onnea, kuvailee taiteilija.

Kuuluisat 1700-luvulla syntyneet romantikot Caspar David Friedrich, Carl Rottmann ja William Turner sekä suomalaisista nykytaiteilijoista esimerkiksi Tuomo Saali ovat joutuneet vuorten lumon valtaan.

-Mystiset ja ekstaattiset tunnelmat luonnehtivat kuviteltuja matkakuvauksia. Samalla tavalla minäkin maalaan vuoria, jotka pulpahtavat kokemuksistani.

En kuitenkaan tunnustaudu rousseaulaiseksi. Takaisin luontoonei ole johtotähteni. Maalauksiani ei voi johtaa mihinkään tiettyyn maisemaan, ja useat teokset ovatkin varsin abstrahoituja, esittävyys katoaa. Tilalle tulee erilaisia struktuureja, värejä ja muotoja, joiden maisemallisuus on kuitenkin havaittavissa, toteaa Ratia.

Taiteenteon lisäksi Jertta Ratia tunnetaan myös 1990-luvulta Muumilaakson tarinoiden suomentajana ja ohjaajana, hän myös teki sarjan alku- ja loppulaulujen suomenkieliset sanat. Ratia on suomentanut ja ohjannut monia muitakin Ylen lastenohjelmia, kuten Pate Postimies, Nalle Luppakorva, Maija Mehiläinen ja Teletapit.

Nykyään Jertta Ratia toimii pääasiassa taidemaalarina.

Teija Loponen

Jertta Ratia: Vuorten vallassa Malmitalon galleria 30.1. – 22.2.

Edellinen artikkeliPuiU:n Julia Salosesta kaksinpelin mestari
Seuraava artikkeliYhteisvastuukeräys käynnistyi –Vanhemmuuteen riittää, kun on aito oma itsensä