Pekka Lintumäen kauppiasura tuli täyteen

Pekka ja Åsa Lintumäki
Pekka ja Åsa Lintumäki toimivat viime perjantaina viimeistä päivää K-Citymarket Tammiston kauppiaina. Kuva Teija Loponen

Maaliskuussa 1996 Pekka ja Petri Lintumäki aloittivat yhdessä K-Market Veljekset –kauppiaina Korsossa. Jo sitä ennen he olivat lapsista saakka olleet Malmilla Lintumäen yrityksissä töissä. 31.1.2020 oli Pekan viimeinen työpäivä K-Citymarket Tammiston kauppiaana, silloin koitti eläkkeelle jäännin aika.

-Isän kertoman mukaan pussitin perunoita kaupalla jo joskus 4-5-vuotiaana. Pienestä pitäen olin kesätöissä ukin kaupassa ja sitten isällä. Samoin omat lapseni ovat kasvaneet kaupan takahuoneessa, hekin oppivat tekemään töitä pienestä pitäen. Poika jatkaa vielä perheen kauppiasuraa Kruununhaassa, kertoo Lintumäen Pekka.

Lintumäen kaupat olivat vuosikausia tuttu näky Malmilla. Malmilta Pentti Lintumäki siirtyi Tapuliin K-kauppiaaksi ja pojat seurasivat mukana. Vuonna -96 veljekset ryhtyivät yhdessä K-kauppiaiksi Korsoon, jossa edessä oli isot haasteet.

-Siellä remontti viivästyi suunnitellusta osin siksi, että Kesko pohti tuleeko siitä K-Market vai K-Supermarket ja saadaanko Alko kaupan kainaloon. Ensimmäiset puoli vuotta olivat tosi vaikeita, tahkottiin miinuksella ja moni jo veikkasi, että emme onnistu. Mutta me teimme sen. Oli hienoa näyttää itselle ja muillekin, että onnistuimme ja saimme kaupan pyörimään.

Jo muutaman vuoden kuluttua menestyneille veljeksille ryhdyttiin tarjoamaan muita kohteita, kuten K-Super-Pähkinää vedettäväksi.

-Se ei innostanut. Mutta kun Jättijakoa tarjottiin, niin olin heti valmis pohtimaan. Haasteet eivät ole koskaan olleet ongelma, Pekka vakuuttaa.

Tiukat ehdot saivat miehen pohtimaan, pitäisikö hankkeesta sittenkin vetäytyä. Kirjanpitäjä kannusti, että onnistumisen mahdollisuudet on.

-Kävimme täällä katsomassa ja näimme heti, että vähän muuttamalla asioita ja valikoimia tämä voisi lähteä nousuun. Jumbo kun oli saanut asiakasvirtoja siirtymään sinne päin, kertaa Petri silloisia tuntoja.

-Ei mennytkään kuin puoli vuotta kun tappioputkesta oli päästy ja kahden vuoden päästä Jättijako oli jo menestystarina, muistelee Pekka yhdessä vaimonsa Åsan kanssa.

Muutos Citymarketiksi ei ollut ihan mieleinen, mutta ymmärrettävä muutos Keskon kannalta.

-Juuri nuo aloitusvaiheet ovat olleet tiukimpia, mutta samalla antoisampia. Ja tämä työn hektisyys on yksi niistä asioista, joita tulen varmasti eniten kaipaamaan, samoin tätä työyhteisöä, Pekka pohdiskelee.

Työvuosista mieluisimpiin kuuluvat nuoruusajan vuodet Lintumäen puutarhalla, joka sijaitsi aikoinaan Vanhan Tapanilantien ja Kirkonkyläntien kulmassa.

-Maaliskuussa mentiin Lintumäen Matin kanssa töihin pistämään paikat kuntoon ja koko kevät, kesä ja syksy tehtiin puutarhatöitä. Siellä myytiin taimia ja kesäkukkia sekä kunnostettiin pihoja. Erityisesti on jäänyt mieleen Hakunilan bussivarikon pihatyöt. Siellä varikkomestari ei tykännyt rivakasta työtahdista, olisi pitänyt vain laiskotella, Pekka muistelee nauraen.

Nyt ei Malmin seudulla ole enää kuin yksi Lintumäen liike, juuri Matti-serkun Vihertalo Lintumäki. Pekan sisko Maija Lintumäki lopetti heidän äitinsä aikoinaan perustaman kampaamon pidon syksyllä ja nyt siis siirtyi Pekkakin vapaalle.

Vapaa-ajalle riittää silti tuoreella eläkeläisellä tekemistä. Työpöytä on jo viety pojan kaupalle ja oma yritystoiminta jatkuu sijoitusyrityksenä.

-Lisäksi tulen viettämään entistä enemmän aikaa Levillä, pyöräilen, hiihdän, kelkkailen ja liikun muutenkin paljon. Liikkuessa on aina syntynyt parhaat ideat kaupan kehittämiseen, kuten jouluinen pitkä kalatiski ja käsintehdyt sushit.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliYritysyhdistys huolestui Tattarisuolla Longinojasta
Seuraava artikkeliPuiU:n Julia Salosesta kaksinpelin mestari