Tapanilan Kylätilan koordinaattori Maija Hannula iloitsee yhteisöllisyydestä

Maija Hannula
-Innon talkootöiden tekemiseen olen saanut verenperintönä omilta vanhemmilta, Maija naurahtaa.

Puolisen vuotta sitten Tapanilan Kylätilan uudeksi koordinaattoriksi palkatulle Maija Hannulalle työympäristö on tuttu lapsuudesta, Alakoulun keskiluokka oli hänen oma luokkansa ala-asteella.

Alakoulun kalenteri näyttää toimintaa lähes jokaiselle viikonpäivälle. Päiväajat ovat hiljaisempia, mutta iltaisin talo pursuaa toimintaa. Vapaata löytyy lähinnä perjantai- ja lauantai-iltaisin sekä yksittäisille tapahtumille.

-Toimintaa täällä on, mutta tehtäviini kuuluu tavoittaa lisää ihmisiä.

Joogaryhmät täyttyvät yleensä hetkessä, samoin aikuisten ukulelekurssi on todella suosittu, kävijät ovat nimittäneet sen leikillisesti ukulelemuskariksi. Mutta lisää avointa ohjelmaa, kuten kahvila, missä kuka vain voi piipahtaa ja vastaavaa on toivelistalla. Nyt aloitettiin juuri uutuutena joka toinen torstai-iltapäivä kamerakerho, jolla tavoittelemme esimerkiksi eläkkeelle jääneitä miehiä kokoontumaan yhteisen harrastuksen äärelle, koordinaattori kertoo.

Alakoulun juhlaluokka on todella suosittu, siellä pidetään niin rippijuhlia kuin syntymäpäiviäkin. Maanantai-iltaisin lasten kepparikerho kerää vähän kauempaakin keppihevosharrastajia opettelemaan uusia kuvioita ja tuunaamaan keppareita.

Hannula kertoo, että kylätilalla on pidetty talkoovoimin kivoja tapahtumia, kuten vaatevaihtoa, näytetty elokuvia, on ollut yhteislauluiltoja ja väsätty himmeleitä sekä Lucia-asuja.

-Kädentaitoja olisikin mukava saada lisää. Vaikka sellaisia muutaman kokoontumiskerran kursseja, Maija pohdiskelee. –Niitä saa vapaasti ehdotella minulle!

Alakoululla pidettiin juuri viime viikolla avointen ovien päivä ja kirppispäivä, tulossa on ainakin pääsiäismyyjäiset ja tuplavaatevaihtopäivä.

-Täällä on myös työtiloja yrittäjille, kaksi kiinteää työpistevarausta meillä jo on, yksi on vapaana ja lisäksi on tarjolla kahden työpäivän työpisteitä. Minuun voi ottaa yhteyttä, jos kaipaa rauhallista työtilaa itselleen, kertoo Maija Hannula.

Maijan mielestä Kylätila on mainio työpaikka, jonka ihanuuden kruunaa yhteisöllisyys.

-On ihanaa, kun tämä on niin monen tahon yhteinen projekti. On monia yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat valmiita ottamaan vastuuta, osallistumaan talkoisiin tai järjestämään jotain toimintaa. Esimerkiksi ensi kesän seinien raaputus- ja maalaustalkoisiin on jo ilmoittautunut väkeä, Maija iloitsee.

Kylätilan koordinaattorina Maija osallistuu monien tapahtumien järjestämiseen. Jos ilta venähtää kovin pitkäksi ja aamulla pitää olla aikaisin paikalla, saattaa hän jäädä lähellä sijaitsevaan lapsuudenkotiinsa yöksi oman Kalliossa sijaitsevan asunnon sijaan.

-Olemme vähän puolisoni kanssa pohtineet asunnon etsimistä täältä Tapanilasta, hän paljastaa.

Maijan omiin harrastuksiin kuuluvat liveroolipelit eli larppaus, johon liittyen hänellä on useita luottamustehtäviä alan järjestöissä.

Oma yrityskin Maijalla on, hän on kiertänyt yrityksissä kierrätyskonsulttina.

-Olen roskakuiskaaja, hän nauraa.

Ympäristö on lähellä Maijan sydäntä ja niinpä alakoulullakin on pidetty kierrätys- ja kompostointi-iltoja, myös ilmastoasiat kiinnostavat.

Maijan lisäksi Kylätilalla on töissä kyläavustaja Juuso, jonka työnkuva on varsin samanlainen kuin häntä edeltäneen Kaisan.

-Juusoa voi pyytää apuun kauppareissuille kantajaksi, tekemään siivoustehtäviä, pinoamaan puita, tai tekemään pieniä remonttitehtäviä. Juuso odottaa kovasti lunta, sillä hän mielellään tekisi alueen iäkkäiden avuksi myös lumitöitä.

Juuson antamasta avusta Kylätila veloittaa 10 euron tuntimaksun, josta saa kotitalousvähennyksen. Työt tehdään asiakkaan välinein ja kylätalkkarin voi saada avukseen arkisin klo 9-14 välillä, pääasiassa kävelymatkan päähän.

Kyläavustajan tehtävänkuvaan kuuluvat myös erilaiset työt Alakoululla, hän muun muassa auttaa talkooväkeä Kylätilan remonttihommissa, siivoaa, käy hakemassa perhekerhon aamiaistarvikkeet ja tekee monenlaista muuta tarvittavaa.

-Tämä Kylätilan koordinaattorin toimenkuva on niin laaja, että on hienoa, kun talossa on toinenkin työntekijä, Maija Hannula toteaa.

Teija Loponen