Vuoden valmentaja Markku ”Rive” Kanerva, 55: Huuhkajat lensi menestykseen tapaninkyläläisen komennossa

Suomalaista urheiluhistoriaa jalkapallon EM-kisojen arvontatilaisuudessa. Tapaninkylän jalkapalloprofessori Markku ”Rive” Kanerva vei huuhkajajoukkueensa ikuisesti odotettuihin arvokisoihin.

Tapaninkyläläinen Markku Kanerva kiilautui viime lokakuussa valtakunnan ykkösjulkkisten eturiviin. Superpotkun antoi jalkapalloprofessoriksi ja Riveksi kutsutun Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan toteuttaessa Huuhkajat-joukkueensa kanssa vuosisadan unelman Suomen selviytymisestä jalkapallon suurkisoihin.

Sympaattisella Rivellä riittää nyt mietittävää ja töitä. Kesäkuussa kaiken pitäisi olla valmista, kun Suomi aloittaa unelmaurakkansa EM-kisojen lopputurnauksessa.

Suomen eteneminen vuoden 2020 EM-kisoihin sinetöityi Helsingin Töölön stadionilla odotettuun, mutta jännitettyyn otteluun Liechtensteinia vastaan. Puhdas 3-0 huuhkajavoitto pamautti ilon ilmoille koko valtakunnassa, ja onnesta repeilevät suomifanit kirmasivat ottelun päätyttyä kentälle sankareidensa kimppuun.

-Aikamoinen hulabaloo siitä syntyi. Se oli iso asia myös suomalaisille urheiluihmisille, ei vain jalkapalloväelle. Toivoisin, että tämän kautta moni aloitteleva jalkapalloilija alkaisi unelmoida ja futiksesta tulisi monelle harrastus, analysoi Rive luokanopettajan rauhallisuudella suuren hetken tunnelmia ja seurauksia.

Päävalmentaja Kanerva on tehnyt pitkään työtä Suomen maajoukkueen valmennusryhmässä, vuodesta 2011 apuvalmentajana ja vuoden 2017 alusta päävalmentajana. Miesten maajoukkuetaivalta pohjusti Kanervan luotsaama 21-vuotiaiden maajoukkue, jonka hän vei niinikään historiallisesti tämän ikäluokan EM-kisoihin v. 2009.

Suomen EM-karsinta pursui jännitystä. Rive oli luonut joukkueelle oman pelitavan ja pelaajien yhteishenki säteili. Milloin päävalmentaja itse alkoi uskoa selviytymisestä EM-lopputurnaukseen?

-Kun nähtiin lohkoarvonnassa vastustajat, niin ajattelin meillä olevan saumat kakkospaikalle. Italia oli suosikki, mutta urakkamme ei ollut mahdoton. Bosnia ja Kreikka olivat voitettavissa, ja voimme päästä kakkospaikalle, vaikka samanaikaisesti muutamat kokeneet pelaajat luopuivat maajoukkuetehtävistä, tunnustaa Rive tunteensa jälkikäteen.

-Kaikkein tärkeimmät voitot meille olivat Armenia ja Bosnia-pelit sekä toinen Armenia-ottelu himassa, kiteyttää huuhkajaluotsi kiperimmät karsintakarikot.

Kanerva katsoo tyytyväisenä uransa peruutuspeiliin, vaikka moni jalkapallofani olisi nähnyt hänet mielellään jo vuotta 2017 aiemmin Suomen päävalmentajan haalareissa. Rive ehätti olla oikeana kätenä Mixu Paatelaiselle sekä ruotsalaiselle Hans Backelle.

-Ei tarjottu päävalmentajan paikkaa aikaisemmin. Mixun ja Backen kanssa oli antoisaa ja mukavaa tehdä hommia. Hienoja persoonia ja ammattimiehiä molemmat, kertoo Rive.

Nyt tammikuussa Palloliitto ja Kanerva solmivat jatkosopimuksen, joka kattaa EM-kisojen jälkeen käynnistyvät MM – karsinnat, ja päättyy vuonna 2022.

Mitä mahtuu Riven alkuvuoden työsarkaan parhaan mahdollisen menestyksen saavuttamiseksi EM-kisa-areenoilla Kööpenhaminassa ja Pietarissa? Alkulohkon vastustajina ovat Belgia, Tanska ja Venäjä.

-Paljon on tullut haastattelu- ja esitelmäpyyntöjä. Valmennustiimin kanssa palaveerataan huomenna 6 tuntia, suunnitelmia kisoihin pitää tehdä. Maaliskuussa on tsekattava Kööpenhaminan olosuhteet, muutaman pelaajan tarkkailua ulkomailla, vastustajien scouttausta, Puola- ja Ranska-pelit maaliskuussa, kesäkuussa valmistavat Ruotsi- ja Viro-ottelut, luentokeikkoja yhteistyökumppaneille ja sitten toukokuussa isot joukkuevalinnat, luettelee Rive loputonta työlistaansa.

Kanerva tunnetaan positiivisena Markkuna. Näin hän sanoo itsekin pohtiessaan suomalaisen jalkapallon nykytilaa.

-Ollaan saatu enemmän koulutettuja valmentajia. Unelmana on, että kaikilla olisi koulutettu valmentaja, laji saanut näkyvyyttä enemmän ja harrastajamäärät kasvaneet. Olen positiivinen, listaa Palloliiton palkkalistalla vuodesta 2004 työskennellyt Kanerva.

Jokaista huuhkajien menestystä seuraavaa kiinnostaa kysymys, mikä on Suomen tavoite EM-kisoissa?

-Tarkoitus on pelata hyvin, vähintään omalla tasolla. Lähdemme pärjäämään. Käymme myöhemmin joukkueen kanssa tavoitteet lävitse. Etenemme osatavoitteiden kautta kohti isompaa tavoitetta. Pyrimme tuottamaan itsellemme ja faneillemme unohtumattomia positiivisia elämyksiä kesän EM-kisoissa, paljastaa Rive.

Mitä sitten, kun kansalaisia hivelevä Kanervan päävalmentajan pesti huuhkajien peräsimessä joskus päättyy?

-Kyllä minua seurajalkapallo ja pukukoppielämä kiehtoo. Mikä sitten tuleekaan olemaan seuraava steppi, mitä on tarjolla? Tiivis toiminta kiehtoo, mutta olosuhteiden on oltava hyvät, maalailee Kanerva kenties seuraavaa seuravalmentajan postiaan.

Nappulaiässä Pukinmäessä käynnistynyt futisura jatkuu varmasti kirkkaiden valojen alla tulevaisuudessakin. Rive kannustaa jokaista junioria tekemään töitä unelmiensa eteen.

-On tietysti futiksen ohella muutakin elämää. Futiksesta voi myös saada elinikäisen harrastuksen, rohkaisee Kanerva.

Noin puolen vuoden päästä Kööpenhaminassa puhalletaan pilliin Suomen miesten ensimmäisen jalkapallon arvokisaottelun käynnistyessä.

-Tulee jännä kesä, ja kaikki elää hengessä mukana sekä kannustamassa meitä, tietää ja uskoo päävalmentaja Markku Kanerva.

Varmasti. On Rivelution aika!

Heimo Laaksonen