Tunnustusta liikunnalle

Liikunta on yksi kunnossa ja terveenä pysymisen kulmakivistä. Liikkumiseen riittää hyötyliikuntakin, kunhan sitä tulee riittävästi vaikkapa jalan tai pyörällä tehtävistä työ/koulumatkoista, koirien ulkoilutuksesta, pihatöistä tai muusta vastaavasta. Hyötyliikunnan pieni riski on siinä, että se voi olla kovin yksipuolista. Toisaalta niin voivat olla varsinaiset urheilulajitkin. Urheiluseuroissa kuitenkin panostetaan vahvasti siihen, että nuoret harrastajat tekevät monipuolisesti erilaisia kuntopiirityyppisiä harjoitteita tukemaan omassa lajissaan pärjäämistä.

Juuri pidetyssä urheilugaalassa Helsinki sai tunnustuksen Suomen Liikkuvin kunta vuonna 2019. Liikkuminen on nostettu kaupunkistrategian painopisteeksi ja kaikkien kaupungin palveluiden yhteiseksi asiaksi. Liikkuminen näkyy, tai ainakin sen pitäisi näkyä kaupunkilaisten elämässä niin kotihoidossa, päiväkodeissa, kaupunkiympäristössä, kouluissa, neuvoloissa, kuin kirjastoissakin. Viisas ratkaisu, sillä näin ennaltaehkäistään turhia sairauksia ja vaivoja. Toinen hyvä päätös tehtiin juuri kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa, jossa päätettiin luopua nuorten Fun Action kausikorttimaksusta. Matalan kynnyksen liikuntamahdollisuudet ja vieläpä mahdollisimman lähellä kotia, ovat moni nuorille kynnyskysymys liikunnan harrastamiselle.

Viime viikon Urheilugaala oli iloinen juhla myös koillishelsinkiläisittäin. Pukinmäessä varttunut ja nykyään Tapaninkylässä asuva Markku Kanerva valittiin juhlassa jo kolmatta kertaa Vuoden valmentajaksi. Malmin Ponnistajissa aikoinaan pelannut ja nykyään Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana toimiva mies on tunnustuksensa ansainnut. Tunnustusta ansaitsevat myös kaikki ne valmentajat ja joukkueiden johtajat, jotka jaksavat vuodesta toiseen luotsata lasten ja nuorten harrastusjoukkueita. Palkintoja he eivät siitä työstä saa, mutta toivottavasti lasten innostus ja kenties vanhemmilta tuleva kiitos auttavat jaksamaan ja jatkamaan tehtävässä. Näitä liikuttajia tarvitaan.

Päätoimittaja Teija Loponen