Gugi tulkitsee klassikoita ja omia elämäntuntojaan

Gugi haluaa tehdä omanlaistaan musiikkia. Kuva Maria Kokljuschkin

Musiikkineuvos Gugi Kokljuschkin on huikeassa vireessä. Vuonna 1962 Remu Aaltosen kanssa käynnistynyt musisointi on saanut uuden vaihteen diplomiekonomin eläköitymisen jälkeen.

Raspiääninen Gugi on pusertanut sydämestään ja syövereistään kaksi albumia ja yhden singlelevyn, jotka ovat nostaneet legendaarisen Topmost-yhtyeen perustajajäsenen paljon kuunnelluksi sooloartistiksi.

Gugi on yksi suomalaisen populaarimusiikin keskeisimmistä ammattilaisista. Takana on bändien perustamisia, esiintymisiä eri kokoonpanoissa ja musiikkifirmojen pomotoimia talousoppineen ja musiikkimiehen tietämyksillä. Näkyvin muusikon rooli Gugilla on vuosikymmenten varrella ollut yhä keikkailevan, vuonna 1964 perustetun Topmost-yhtyeen solistina.

Vuosikymmenet kestäneellä musiikkirokotteella kyllästetty Gugi ottaa trion voimin Malmitalon lavan haltuun lauantaina 11.1. Mies on innoissaan, Gugin laulua säestävät pianisti Pekka Gröhn ja malmilainen kitaristi Puka Oinonen. Tarjolla on puolitoista tuntia Topmost nostalgiaa, Gugin omia biisejä ja ikivihreitä klassikoita.

Kappaleiden välissä on paljon stooreja, topmost-letkauksia ja elämän filosofiaa, paljastaa Gugi Malmitalon keikasta. 

Gugi Kokljuschkinin bänditaival käynnistyi 15-vuotiaana Remu Aaltosen kanssa, sitä seurasivat Topmost ja monet muut kokoonpanot. Kauppakorkeakoulun opiskelujen jälkeen ”oikean työpaikan” tarjosi legendaarisen Toivo Kärjen oikeana kätenä toimiminen levy-yhtiössä.

Vuosikymmenet hurahtivat satunnaisen säännöllisesti keikkaillen ja musiikkiyhtiöiden johtohommissa, suomalaista musiikkia tuottaen.

Gugin soolouran lähtölaukaus ajoittui vuoteen 2010, hänen eläköityessään Universal Music levy-yhtiön toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan tehtävistä. Työnantaja tuotti hänelle läksiäislahjaksi sinkkulevyn.

Soolura lähti liikkeelle pienestä haaveilusta, sattumalta kuitenkin.

-Esitin ensiesitykseni sitten Emma-gaalassakin, muistelee Gugi kahdeksan vuoden takaista starttiaan soolouralle.

Vierivä kivi ei sammaloidu. Eikä Gugi. Leipätyöstä eläketöityneen muusikon viikkoon mahtuu uintia, kuntosalisuorituksia, sekä uusien sanoitusten ja kappaleiden hiomista esitys- ja levytyskuntoon.

Viime syyskuussa julkaistu elämäkerrallinen tilitys ”Kuka oisin ilman suo” on ollut menestys.

-Teen mistä tykkään, kunnon melodia ja viesti teksteissä. Olen tosissani, haluan jatkaa ja tehdä yhä parempia levyjä ja olla mukana. Oma persoonani on liossa, teen omankaltaista musiikkia, tilittää Gugi tätä päiväänsä.

-Yritän myös laulaa samassa sävellajissa kuin nuorena. Laulan ja avaan ääntäni pari kolme kertaa viikossa, kertoo Gugi lisäten, että uudet melodiat puskevat hänelle aamuyöstä ulos.

Välistä musiikkineuvos kertoo ehtineensä taltioidakin yöllisen alitajunnan tuotoksia aamusella nauhuriin.

Populaarimusiikin suuren vuosikymmenen, 1960-luvun kasvatti Gugilta irtoaa myös kannustavaa ja rohkaisevaa viestiä kuulijoilleen.

-Kannattaa tsempata, yrittää, liikkua ja olla sosiaalisesti aktiivinen. Elämän uteliaisuus pitää säilyttää!

Siinäpä hyviä pointteja. Paljolti näistä aineksista Gugi on myös tuottanut omia soolokappaleitaan.

Niitä ja muita kuolemattomia biisejä tarjoaa Gugi-trio Malmitalolla.

Heimo Laaksonen

Gugi Malmitalolla lauantaina 11.1. klo 14.00. Liput 25 e.