Taidekaupunki Jakomäkeen

Nuoria taiteilijoita töidensä äärellä. Kuva Teija Loponen

Jakomäen kirjastossa vietettiin viime viikolla Taidekaupunki –yhteisötaideteoksen avajaisia. Kaupungin talot syntyivät entisistä maitotölkeistä ja taiteilijoina toimivat Jakomäen leikkipuiston koululaiset residenssitaiteilija Tiina Hallakorven johdolla.

Taidenäyttelyn avajaisiin kuuluvat teokset, taiteilijat, puheet ja tarjoilu. Kaikki nämä elementit löytyivät myös Jakomäen kirjastosta viime keskiviikkona.

Ensin piti pienen puheen Jakomäen kirjastonjohtaja Leena Sallas, joka kertoi, että taide on symboliikkaa, jossa esine voi muuttaa muotoaan, kuten maitotölkit muuttua kerrostaloksi.

-Olemme jo ehtineet näitä taideteoksia täällä ihastella ja iloita siitä, miten paljon väriä ne tuovat meille. Ne ovat jo ilahduttaneet lukuisia ihmisiä, kertoi Sallas.

Jakomäen residenssitaiteilija Tiina Hallakorpi kertoi taiteen olevan kuin leikkiä ja samalla hän kehui, kuinka äärettömän luovia nuoret taiteilijat ovat olleet.

-Yksittäiset taideteokset ovat hienoja, mutta yhdessä ne ovat vielä hienompia. Tämä on yhteisötaideteos ja leikkipuisto on se yhteisö, jossa tämä teos on luotu.

Puheiden jälkeen taiteilijat saivat esitellä omia töitään, heitä kuvattiin ja sitten olikin jo tarjoilujen vuoro.

Jakomäen kirjasto on ennenkin toiminut lasten yhteisötaideteoksen näyttelypaikkana. Kuvataiteilija Tiina Hallakorpi oli aiemmin mukana Jakomäen taidekuuri –hankkeessa kulttuuriyhdistys Lilan palkkaamana yhteisötaiteilijana ja tuo kokemus oli hänestä niin hieno, että hän halusi jatkaa samantyyppistä toiminta.

-Tein henkilökohtaisen apurahahakemuksen ja Suomen kulttuurirahaston apurahan turvin voin nyt toimia Jakomäen leikkipuistossa residenssitaiteilijana seuraavat kolme vuotta, Hallakorpi iloitsee.

Hallakorpi käy kolmesti viikossa vetämässä kaikille lapsille avointa kuvataidetyöpajaa. 1-2- luokkalaisia leikkipuistossa iltapäivänsä viettäviä lapsia on kaikkiaan yli 50 ja Tiina ottaa heitä 3-4 kerrallaan
taidetyöpajaan, jossa nämäkin teokset ovat syntyneet.

Leikkipuiston väliaikaistilat ovat aikamoinen haaste taidehankkeelle, mutta uuden rakennuksen tulo tulee ensi syksynä helpottamaan huomattavasti lasten taiteen tekemisen mahdollisuuksia.

-Lapset ovat olleet aivan innoissaan tästä taidetyöpajasta, jo se, että alkuun vedetään valkoinen taiteilijatakki päälle, on monelle jännä kokemus, kertoi Sirpa Savoranta Jakomäen leikkipuistosta.

Taidenäyttely muodostuu moneen kertaan pohjamaalatuista maitotölkeistä, joita taiteilijat saivat lahjoituksena viereisestä päiväkodista.

Maalauksissa on käytetty muutamaakin eri tekniikkaa ja aina kahta eri väriä, joita saattoi myös sekoittaa. Lopputuloksena on värikkäitä taloja, joissa osassa on jopa parvekkeita, pihalla kukkaistutuksia, tai muita hauskoja yksityiskohtia. Joukosta löytyy myös kirjasto, kauppa ja koulu sekä joulupukin paja.

Avajaisissa olleiden lasten mielestä taiteen tekeminen on todella kivaa ja antoisaa. Sekin oli heidän mielestään hienoa, että näyttelytilan oven vieressä on juliste, josta löytyy kaikkien taiteilijoiden nimet.

-On se aika jännää, että nyt kuka vain voi käydä katsomassa näitä, tuumivat Isabel ja Aada-Maria.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliViikinmäen huipun louhinta arveluttaa naapureita
Seuraava artikkeliMalmitalo oli täynnä paikallisia kaavoja