Suuntimopuiston suunnitelmissa on ainakin kolme kerrosta

Suuntimopuisto
Puistolan aseman vieressä olevasta Suuntimopuistosta on tarkoitus lohkaista julkiseen rakentamiseen noin hehtaari. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Puistolan Suuntimopuiston koulu- ja päiväkotirakennushankkeessa on käynnissä julkinen kilpailutus. Helsingin kaupunki etsii yritystä tai ryhmittymää, jonka työnä on toteuttaa 5 700 neliömetrin kokoinen koulu- ja päiväkotitila leasinghankkeena.

Suuntimopuistoon voi tulla arkkitehtonisesti astetta näyttävämpi kiinteistökokonaisuus. Kaupunki ilmoittaa hakevansa korkeatasoista ja monikerroksista tilaelementtiratkaisua. Kerroksia on oltava ainakin osassa kiinteistöä vähintään kolme.

Hankinnassa kilpailutetaan tilaelementeistä koottavan uudisrakennuksen toimitus, sen leasingrahoitus sekä talotekniikan ylläpito. Urakka käsittää myös maanrakennus- ja perustamistyöt.

Kilpailutukseen voi osallistua yritys tai eri yritysten muodostama ryhmittymä. Voiton osuessa ryhmittymälle, tehdään kuitenkin vain yksi sopimus. Kilpailutukseen osallistuville on ilmoitettu, että tavoitteena on saada tila kaupungin käyttöön 2.1.2021.

Tilaohjelman mukaan koulun pihasta on tulossa 7 000 m2:n ja päiväkodin pihasta 2 250 neliömetrin kokoinen.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala vastaanottaa urakoitsijoilta osallistumisilmoituksia 7. tammikuuta asti. Voittajaksi nousee se, joka rakentaa, vuokraa ja ylläpitää kiinteistön kaikkein edullisimmin. Voittaja saa suunnittelutyöhön avuksi kaupungin tilavaatimusasiakirjat ja suunnitteluohjeet.

Helsingin kaupunki vuokraa rakennuksen voittajalta kolmeksi vuodeksi koulu- ja päiväkotikäyttöön. Tällä jaksolla tarjouskilpailun voittaja vastaa rakennuksen ylläpidosta. Tämän jälkeen leasingvuokrasopimusta joko jatketaan tai kaupunki voi lunastaa rakennuksen itselleen.

Rakennuslupa on tarkoitus hakea viiden vuoden määräajaksi, sillä rakennuspaikka on asemakaavassa puistoa. Se tarkoittaa, että paikalle saa rakentaa vain väliaikaisen rakennuksen ja senkin poikkeusluvalla. Kaupungin aikeissa on tehdä Suuntimopuistoon kaavamuutos, joka mahdollistaa rakennuksen pysyvän sijoittamisen.

Rakennus on ensin Tapulikaupungista purettavien Maatullin ala-asteen ja päiväkoti Mintun väistötila, kunnes niille valmistuu uudet tilat koulutontti Kimnaasipolulle. Vuosiluvuksi on merkitty 2024. Silloin Maatullin ala-aste kasvaa 1.–9.-luokkalaisten yhtenäiseksi peruskouluksi. Kimnaasipolulle muuttavat myös päiväkoti Minttu, päiväkoti Neilikka ja leikkipuisto Tapuli.

Aikataulun mukaan vuosina 2024–2026 Suuntimopuiston tiloja käyttää Puistolan peruskoulu. Sen omat tilat Koudantiellä joko korjataan perusteellisesti tai puretaan uuden tieltä. Koudantielle aiotaan sijoittaa myös päiväkoti ja leikkipuisto Nurkka.

Vuoden 2026 suunnitelmaissa Suuntimopuistoon tulee pysyvästi Puistolanraitin ala-aste, josta tulee yhtenäinen 1.-9.-luokkien peruskoulu. Sen kanssa saman monitoimitalon katon alle on tarkoitus tuoda myös nykyiset puistolalaispäiväkodit Vihtori ja Klaara, Puistolan ja Tapulikaupungin kirjastot sekä Tapulikaupungin nuorisotalo.

Helsinki elää nyt lihavia vuosia. Uudessa budjetissa Suuntimopuiston, Kimnaasipolun ja Koudantien rakentamisiin on budjetoitu yhteensä yli 110 miljoonaa euroa.

Pirjo Pihlajamaa